Aktiespararna

Köpläge i teknikbolaget

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
20 september 20186 min lästid

Allmän reflektion

Lyfter vi blicken finns ett antal spännande teman inför hösten.

Den stora divergensen mellan olika aktiemarknader har till exempel varit anmärkningsvärd i år.

Utvecklingen syns i grafen nedan

Ohotad ledare? Raset fortsätter i Kina, men nya höjder i USA.

Höstens stora fråga är därför om börser i övriga världen ska komma ikapp den starka amerikanska marknaden eller om den starka USA-börsen ska komma ned till nivåer där övriga världen handlas.

Värderingsskillnaden mellan amerikanska och kinesiska aktier är iögonfallande stor just nu, där börsbolagen i Kina handlas till betydande rabatter jämfört med sina amerikanska motsvarigheter.

Även om dessa marknaderna inte är jämförbara i termer av till exempel bolagsstyrning och syn på äganderätt, krävs inte mycket för att kapitalflöden ska omdirigeras i jakt på värde och på nya investeringsteman.

Att billiga kinesiska aktier förr eller senare kommer att locka investerare är sannolikt, särskilt med tanke på den långsiktiga förädlingspotential som finns i landet och i Asien som helhet. Samtidigt skaver handelskriget mellan USA och Kina, vilket är något som hämmar börsen i det exportorienterade landet.

Nya utspel i handelsfrågorna kommer närmast dagligen från USA:s president Donald Trump. Om denna strategi går hem hos väljarna i det amerikanska mellanårsvalet får vi se i början på november.

Nu över till portföljen

Danske Bank

Vi tog som bekant in den danska banken i Korta Portföljen förra veckan (läs hela resonemanget här

När det igår var dags för bankens egen utredning - utförd av den externa advokatbyrån Bruun & Hjelje - satt mer eller mindre hela det danska näringslivet och följde presskonferensen och läste rapporten.

Vd Thomas Borgen meddelade sin avgång, men sitter kvar tills en efterträdare utsetts. Advokatbyråns rapport bringade inte den klarhet som många hade hoppats på, men har röjt åtminstone ett hinder ur vägen.

Rapporten var också svårtolkad för marknaden.Initialt föll aktien till runt 160 kronor innan en 180 graders vändning inträffade. Idag är börspilarna återigen gröna och aktien har hämtat igen gårdagens fall.

Osäkerheten finns där, men vändningen i aktien signalerar styrka och aktien behålls ett tag till.

Under gårdagens stökiga handelsdag visade sig den tidigare nämnde stödnivån på 160 kronor utgöra just det, ett stöd där köparna tog över taktpinnen i handeln.

Mycronic  

  • Vi tar en inledande position i teknikbolaget Mycronic till kursen 94 kronor
  • Mycronic är ett högteknologiskt bolag som skapar produktionsutrustning för elektronik- och bildskärmstillverkning
  • Den underliggande marknaden uppvisar god tillväxt och orderingången i Mycronic är robust
  • Balansräkningen är välkapitaliserad och den stora nettokassan kan användas till såväl förvärv som mer aktieägarvänliga åtgärder i form av extrautdelningar och återköp av egna aktier
  • Bruttomarginalen är hög (runt 60 %) och med en skalbar affärsmodell finns god potential att växa vinsterna snabbare än försäljningen framöver
  • Huvudägare är Bure som ger en viss kvalitetsstämpel
  • Q2 slog förväntningarna med råge och utsikterna är fortsatt positiva inför Q3-rapporten som släpps om en dryg månad
  • Den höglönsamma eftermarknadssidan växer också bra, vilket är positivt för intäktsmixen
  • Vi bör vara medvetna om att aktien är hårt blankad (ungefär 10 % av utestående aktier på marknaden)
  • Främsta argumentet från blankarna är att orderingången ska börja vika tillsammans med att höga forskning- och utvecklingskostnader ska fortsätta pressa lönsamheten
  • Men orders fortsätter att strömma in, efterfrågan är fortsatt hög, tillväxten likaså och Mycronic uppvisar en god förmåga att följa rådande tekniktrender
  • Teknikrisk föreligger dock alltid i ett bolag som Mycronic och det avspeglas också i de relativt låga värderingsmultiplarna (p/e 11 på årets förväntade vinst)
  • Sammantaget köper vi bolaget till 94 kr med en stoploss på 85 kr, riktkurs 120 kr
  • Placeringshorisonten sätts till 1-3 månader och positionen motsvarar 4 procent av portföljvärdet

Utanför portföljen

En aktie vi historiskt har trejdat väl är Dometic. Vi ser nu en ganska prydlig huvudskuldra-formation, en klassisk omslagsformation, och skulle i sådana fall indikera fortsatt nedgång. Får vi en kortlivad uppstuds vid den stigande nacklinjen vid 82 kronor för att sedan fortsätta resan söderut eller utgör nivån kring 80 kronor ännu en gång ett bra ingångsläge?

Vi kan åtminstone konstatera att amerikanska sektorkollegan Thors rapport som kom för några timmar sen gjorde oss en aning oroliga även kring Dometic. Thor har nämligen minskat ned produktionen och sänkt leveranser för att balansera lagren hos återförsäljarna, något som ger en fingervisning om den generella efterfrågebilden på den amerikanska RV-marknaden.

Vi håller aktien under bevakning.

Portföljen i sin helhet ser nu ut enligt följande efter inköpet av Mycronic

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig