Aktiespararna

Köpläge med börsen på lägsta nivån sedan maj Börsen

Av Redaktionen
6 oktober 20214 min lästid
Stockholmsbörsen handlades ned till lägsta nivån sedan i maj vid lunchtid på onsdagen, vilket var en utveckling som speglades i övriga delar av Europa. Flera tunga indexkomponenter handlades ned med över 3 procent i det sura sentimentet.

Två bolag noterades med nedgångar större än 4 procent i botten av OMXS30. Det var molnkommunikationsbolaget Sinch med ett tapp om 4,3 procent, jämte klädkedjan H&M som sjönk 4,1 procent. Svagt gick även mätteknikbolaget Hexagon och verkstadsbolaget Atlas Copco, som var ned 3,7 procent respektive 3,3 procent.

Börsen var ner som mest 2 procent men vid indexnivån 2200 studsade index plötsligt tillbaka kraftigt.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg, vad tror du att detta beror på?

- Precis som jag sa igår så finns det en rad orosmoln som tillsammans skapar en jobbig mix för börsen. Primärt är det sannolikt en inflationsoro som spökar och det har fått räntorna att stiga igen, det gillar inte börsen. Men vi kan samtidigt inte komma ifrån att börsen nu är nere på korrektionsnivåer och att den tekniska analysen indikerar att det hänger en upprekyl i luften efter den senaste tidens svaga utveckling. Det tror jag är primärt bidragande till den relativt kraftiga uppstudsen vi nu ser.

Kan du utveckla?

- Ser vi till kursgrafen så befinner vi oss på översålda nivåer där vi historiskt har kommit tillbaka men framförallt så befinner vi oss vid ett väldigt starkt tekniskt stödområde vid 2200 på OMXS30. Skulle vi stänga under den nivån skulle det vara ett svaghetstecken, nu bör det snarare ses som en positiv signal att köpare kommer tillbaka till marknaden. Vi får se om det bara är ett kortsiktigt ryck eller om vi kan se fram emot uppgångar igen.

Han avslutar:

- Samtidigt är det oerhört nervöst därute just nu så att jag skulle fortsatt agera försiktigt, det svänger väldigt fort där ute.

Rapportrökare från Dustin

Rapportaktuella IT-återförsäljaren Dustin steg 6 procent efter att ha redovisat starkare justerat ebita-resultat och omsättning än väntat för det fjärde kvartalet (juni-augusti). IT-återförsäljaren förväntar sig en fortsatt god efterfrågan då samhället fortsätter öppna upp. Däremot kvarstår risken för störningar i leveranskedjorna, noterar Dustins vd Thomas Ekman i rapporten.

Andra vinnare var två nynoterade bolag. Elbilsladdarbolaget CTEK steg 8,5 procent efter att utvecklingen varit svag från första stängningsdagen, som i sig var succéartad för aktien. Bilglasbolaget Cary steg i sin tur 4,6 procent.

Det digitala magasinbolaget Readly lyfte 3,8 procent efter att ha ingått avtal om förvärv av Toutabo, som är en prenumerationstjänst inom digitala magasin, för en initial köpeskilling om 3,9 miljoner euro med en tilläggsköpeskilling om upp till cirka 4,3 miljoner euro.

"Genom förvärvet får Readly tillgång till en ledande fransk portfölj med fler än 1.000 magasin och 300 dagstidningar från cirka 280 förlag", skriver bolaget.

Stor nedsida i Fingerprint enligt blankaren

Nedåt bar det i stället för Fingerprint Cards. Aktien sjönk runt 5 procent efter att Dagens Industri under förmiddagen publicerat en artikel där Fingerprint-aktiens storblankar Sylebra Capital, en Hongkongbaserad hedgefond, lade ut texten om att aktien är "väldigt dyr" ur ett värderingsperspektiv och ska ned med 40 procent.

På onsdagen var det handelspremiär på Stockholmsbörsen för Storskogen som går in med den tredje största värderingen någonsin i Stockholm. Aktien handlades upp till 39:30 kronor från teckningskursen på 38:50 kronor.

Dela med dig