Aktiespararna

Köptips och reflektioner

Av Redaktionen
22 oktober 20194 min lästid
I senaste avsnittet av Aktiepodden får du analytikernas seanaste rapportkommentarer och köptips

Rapportperioden är i full gång och i vanlig ordning är det tvära kast i kursgraferna.

Aktiespararnas analytiker kommenterar en handfull rapporterande bolag och har dessutom hittat ett köpvärt bolag i läkemedelssektorn.

Atlas Copco

Ökad orderingång. Atlas Copcos orderingång låg på 27.102 miljoner kronor i kvartalet, 8 procent bättre än snittestimatet på 25.148 miljoner kronor enligt Infront Data och fjolårsnivån om 23.440 miljoner kronor. Organiskt steg orderingången med 6 procent, vilket både var bättre än väntade +0,9 procent och andra kvartalet, då takten var +2 procent.

”En imponerande orderingång som var betydligt bättre än vad marknaden vågat hoppas på, säger Jonatan Andersson

Order från halvledarbolag steg signifikant. Minskad efterfrågan från halvledarindustrin har plågat Atlas Copco ett antal kvartal men nu ökade ordervolymerna signifikant under tredje kvartalet, enligt bolaget.

”Den oro vi upplevde inför rapporterna kring verkstadsaktierna var uppenbarligen överdriven”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Högre vinst. Atlas Copcos justerade rörelseresultat blev 5.880 miljoner kronor i kvartalet. Genomsnitt i Infront Datas sammanställning var 5.516 miljoner kronor.

Christoffer Ahnemark tycker dock inte att man ska vara alldeles för positiv:

”Är det nånting att hurra över med en vinsttillväxt på 6 procent? Dessutom med den valutamedvind man haft?”

Fastighetssektorn
Nettouthyrningen har inte levt upp till förväntningarna bland de större rapporterande fastighetsbolagen.

I podden fokuseras det på Fabege som fick en tuff start på tredje kvartalet med Skatteverkets uppsägning som inneburit att man inte kommit i mål med projektuthyrningar i den omfattning man önskat.

”I dessa bolag kan det ibland bli kvartal med stolpe ut och det är just vad Q3 blev för Fabege”, säger Christoffer Ahnemark.

Vd Stefan Dahlbo säger så här: "Nettouthyrningen är dessutom normalt sett svagare i tredje kvartalet. Det innebär också att projektvolymen sannolikt kommer att minska något nästa år. Vi har ett antal bra pågående dialoger som bekräftar vår tro på potentialen i våra stadsutvecklingsprojekt".

”Det är ingen dramatik i siffrorna men givet den starka kursuppgången vi sett i hela sektorn finns det litet utrymme för besvikelser. Vi kan nog också räkna med en ökad oro bland placerare att den bästa tiden kan vara förbi i dessa aktier i det kortare perspektivet”, säger Carl-Henrik Söderberg som dock tillägger att marknadsklimatet är fortsatt väldigt gynnsamt för sektorn som alltjämt förtjänar en plats i den långsiktiga sparportföljen.

Ett köpvärt bolag inom läkemedel finner trion i Oncopeptides

  • Aktien – som svänger kraftfull - har kommit ned från cirka 200 kronor, trots att bolaget har redovisat lovande kliniska data under hela perioden
  • Fördelarna med bolagets preparat är slående: En utmärkande bra biverkningsprofil både jämfört med andra preparat på marknaden, men också mot preparat under forskning
  • Att bolaget bedriver så pass många studier gjuter en ordentlig vetenskaplig grund
  • Sannolikheten för att Melflufen når marknaden är i dagsläget hög. Hur hög är svår att kvantifiera, men bedömare anger kring 70 - 80 procent
  • Den stora frågan är hur stort läkemedlet kan bli. Konkurrera i den smala nischen på en marknad värd 3–6 miljarder årligen eller på den breda som uppgår till 100 miljarder, ställer sig Jonatan Andersson frågan
Aktiepodden

Dela med dig