Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-30

Korrektion för Stockholmsbörsens giganter

wysiwyg_image

Att börsen har gått svagt senaste månaden har väl ingen missat och ser vi till Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag (OMXS30) så är nedgångarna på sina håll iögonfallande.

En korrektion kallas det när en aktiekurs har kommit ner 10 procent från sin tidigare topp och detta är något som nu inträffat i hela 21 av indexets 30 bolag.

Populära aktier såsom Evolution, Sinch och Kinnevik är exempelvis alla ner över 20 procent.

Trots att så pass många av bolagen har gått svagt så är trots allt inte index självt i korrektionsterritorium. Hur kommer det sig?

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar utvecklingen:

– Även om många vill prata om ”growth vs value”, alltså vad som går bäst mellan tillväxt- och värdeaktier, så kan jag bara konstatera att den senaste tidens börsturbulens har inneburit färre ställen än att ”gömma sig på” än vanligt. Nu är det enbart klassiska stabila aktier som stått pall på slutet, då vi upplever både en ränteoro och en konjunkturoro lite på samma gång. Det har inneburit att lågt värderade bankaktier med hög direktavkastning, AstraZeneca och teleoperatörerna har gått bäst. Klassiskt risk off-beteende helt enkelt. Och bankerna gynnas av lite högre räntor då deras räntenetton länge varit ett problem.

Läs vilka tre innehav Jonna tar in i Keeper-portföljen här (Medlemslåst)

Så detta förklarar varför börsen som helhet har hållit uppe relativt ok?

– Ja, dessa aktier väger väldigt tungt i index, våra storbanker som grupp i synnerhet, och då väger det upp för betydligt sämre utveckling på andra håll.

Verkstadssektorn väger också tungt, hur ser läget ut där?

– Jag tycker man ser att de lägre värderade bolagen, såsom Volvo, SKF och Autoliv, har stått emot bättre än högt värderade sektorkollegor såsom Atlas, Hexagon, Assa Abloy och Alfa Laval. Det är rörelser som också rimmar helt med att marknaden inte är lika sugen på att äga aktier med höga värderingar nu när räntan verkar vända upp igen och när dessutom tillväxtbilden för global ekonomi ser lite mer skakig ut än tidigare. Det blir ingen bra kombo för cykliska bolag med höga värderingar och fallande optimism kring ekonomin.

 

Siffror hämtade ifrån Refinitiv

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.