Aktiespararna

Korta spartiden till första ettan

Av David Flatbacke-Karlsson
28 februari 20182 min lästid

Vill du hjälpa barnen med kontantinsatsen till den första ettan? Då gäller det att spara redan nu. Men genom att regelbundet spara i aktier och fonder kan du korta tiden med tio år.

Det tar i snitt 27 år att spara ihop till en kontantinsatsen till enrumslägenhet i Stockholm om du sätter in barnbidraget på sparkontot, enligt en undersökning från Hemnet.

– Men genom att spara i aktier och fonder kan du ha kontantinsatsen redan när ditt barn fyller 18 år, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Hemnets exempel gäller tidshorisonten som krävs för att spara ihop till kontantinsatsen för en enrumslägenhet i Bromma i västra Stockholm. Det förutsätter att du har sparat 1 000 kronor i månaden – som sedan vuxit till de 329 000 kronor som behövs.

Om du vill bo i ännu mer centrala delar av huvudstaden lär du få spara i över 30 år.

Ju tidigare du har möjlighet att spara regelbundet desto bättre är möjligheterna att nå målet om ett belopp motsvarande kontantinsatsen till en enrumslägenhet, understryker Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

– Oavsett om det handlar om hela eller delar av barnbidraget så kommer varje sparad krona gör skillnad, med hjälp av ränta-på-ränta-effekten.

Hur kan en framgångsrik portfölj se ut?

– När man konstruerar en mer långsiktigt orienterad barnportfölj är det möjligt att gå ut på riskskalan i sin fördelning. Eftersom placeringshorisonten är så pass lång kan aktieandelen vara högre än i ett mer kortsiktigt sparande. Börsens investmentbolag är en bra bas som sedan kan kompletteras med såväl tillväxt- som utdelningsbolag, säger Christoffer Ahnemark, börsexpert på Aktiespararna.

Han tipsar också föräldrar att inte bara fokusera på Sverige utan också att blicka ut mot världen, som ett sätt att öka riskspridningen och hitta fler möjligheter till avkastning.

– I ett långsiktigt sparande kan man med fördel addera lite snabbväxande Asienfonder, exempelvis med Indienspecialisering, eller smarta börshandlade fonder, så kallade ETF:er, i USA.

Aktiespararens räkneexempel, där börsen avkastar just 7 procent per år i genomsnitt, visar att 1 000 sparade kronor per månad i 18 år på ett ISK-konto ger dig 416 542 kronor på 18-årsdagen. Det kan löna sig att ta chansen trots riskerna.

Dela med dig