Aktiespararna

Kostnadstyngda Handelsbanken satsar på lokal journalistik

Av Redaktionen
24 april 20241 min lästid
Samtidigt som Handelsbanken har problem med kostnadsökningar storsatsar man redaktionellt i dotterbolaget EFN. Nu ska man även anställa lokala journalister runt om i landet.

Handelsbanken föll runt 10% på dagens kvartalsrapport. Den stora besvikelsen var kostnaderna som ökade med 12% till 6,5 miljarder, av detta är personalkostnader 61%. Nya vd:n Michael Green har sagt att det finns besparingar att göra i banken, de som jobbar i banken ska antingen göra det direkt med kunderna eller stötta dem som gör det, resten är byråkrati som ska bort.

Parallellt med att vd aviserar besparingar storsatsar banken på sitt redaktionella dotterbolag EFN. EFN är huvudsakligen rörlig bild genom program som börslunch och återuppstod i år efter att ha lagts ned under förre vd:n Carina Åkerström. Enligt Dagens Media kostar EFN banken runt 100 miljoner per år, en förvisso liten summa i relation till bankens årskostnader, 23 miljarder under 2023.

EFN storsatsar och nu ska man även anställa lokala journalister. I en annons på Journalisten söker EFN reportrar i Östersund, Göteborg, Linköping och Luleå för bevakning av ” ekonomi- och näringslivsfrågor”.

EFN ses uppenbarligen av Handelsbankens ledning som ett direkt stöd till de anställda som jobbar direkt mot kund.

Dela med dig