Aktiespararna

Kraftsamlar inför nästa drag

14 januari 20215 min lästid
Korta portföljen.
Varma vindar präglar Stockholmsbörsen. Vinsthemtagningar tynger Korta Portföljen, men analytikern gör sig redo för nya affärer (vecka 2).

Allmän reflektion

Gröna pilar.

Sedan förra veckans inlägg har Stockholmsbörsen avancerat 3 procent.

Trenden är stark. Sedan rekorden tidigare i veckan halkar portföljinnehaven efter storbolagsindex. Vinsthemtagningar är den främsta anledningen.

Försprånget jämfört med index är alltjämt 30 procent, men index knappar in några procentenheter på Korta Portföljen.

Fokus denna vecka har varit på att färdigställa alla analyser till tidningen Aktiespararen. Ett nytt nummer är i sitt slutskede och beräknas komma ut nästa torsdag, den 21 januari.

Utstoppad i Eolus (245 kronor)

Som jag skrev förra veckan är hållbarhetstemat hetare än någonsin tidigare. Denna vecka har vi däremot fått erfara en rejäl avkylning i många populära namn.

I innehavet Eolus Vind – som handlades runt 300 kronor i fredags – har dramatiken varit stor. Aktien har tappat närmare 50 kronor på ett fåtal handelsdagar.

Rörelserna är mycket stora i vindkraftsbolaget. Förra veckan uppjusterades målkursen för fjärde gången. Den fjärde uppjusteringen, till 315 kronor, blev dock den sista. Aktien marscherade snabbt till 300 kronor.

Därefter blev det tvärnit. Korta Portföljens stop-loss på 245 kronor utlöstes tidigare i veckan och hela innehavet avyttrades.

Det kan låta dramatiskt, men 245 kronor var 20 kronor högre än den tredje riktkursen. Portföljen gick miste om några kronor på slutet, men totalavkastningen blev +74 procent. Likviden hamnar i kassan. Eolus åker in på bevakningslistan.

Boule Diagnostics

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics är en relativt ny pjäs i portföljen. Aktien plockades in till kurs 52 kronor den 17 december. Som tidigare nämnt har diagnostikbolaget ett förlorat 2020 bakom sig.

I närtid väntar ett svagt kvartal.

Den 22 december kommunicerade bolaget en teknologinedskrivning på 40 miljoner kronor. Nedskrivningen påverkar resultatet i det fjärde kvartalet, som av allt att döma kommer att bli rekordsvagt resultatmässigt. Bokslutet släpps den 3 februari.

Men blickar vi framåt ser det bättre ut. Marknaden har tappat tålamodet och skruvat ned förväntansbilden rejält. Små förbättringar kan ge rejält kursbränsle från Q1 och framåt.

I grunden har Boule en stabil och lönsam affär. Även om Korta Portföljen i regel håller sig borta från renodlade turnaroundcase, känns risk/reward mycket attraktivt i detta fall. Aktien är trendsvag, men när förbättringspunkterna blir tydliga kommer det gå fort.

Först måste vi genomleva bokslutet. Därefter väntar sannolikt ljusare tider. Reaktionen på Q4:an kan bjuda på bra tradinglägen.

Med det sagt, behålls positionen i sin helhet

Affärer

Eolus Vind åker som tidigare nämnt ut ur portföljen på 245 kronor. Totalavkastningen i Eolus-affären blev 74 procent på ungefär 3 månader.

Övriga positioner hålls oförändrade. Kassan uppgår nu till omkring 12 procent av portföljvärdet.

Tikkurila är under uppköp, vilket i praktiken innebär att kassaandelen inom kort kommer att uppgå till 25 procent.

Det öppnar för nya affärer…

Vi ses nästa vecka!

/Christoffer

Hela portföljen finner ni nedan


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här


Utveckling sedan återstarten den 13 augusti 2020

Kassan ökar igen efter Eolus Vind-försäljningen och uppgår till 12 procent av portföljvärdet.

Dela med dig