Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-11

Kräm i kursraketerna

Det är måndag och Aktiepodden är tillbaka. I veckans avsnitt fokuserar vi på aktier med hög tillväxt och en tillika hög värdering. I många fall en väldigt hög värdering.

Buy once, cry once eller hur ska man egentligen resonera kring högt värderade p/e 40-aktier?

Tillväxt och stabilitet är två egenskaper som börsen uppskattar och är således något som placerare är beredda att betala för. En hög prislapp till trots.

Men någonstans finns det också en gräns. Frågan är vart ska man dra den? När värderingen lämnat stratosfären kan den väl lika gärna flyga ännu högre?

Jonatan Andersson: ”Högt värderade bolag har ingen marginal för felsteg och skulle tillväxten överraska på nedsidan, ja då är fallhöjden hög.”

Det föreligger också en risk att marknaden tenderar att extrapolera framtiden i bolag som vuxit kraftigt på kort tid. Det ska man komma ihåg.

Carl-Henrik Söderberg: "Är det inte lite av varningsklocka när analytikerna argumenterar för att värderingen för 2021 ser attraktiv ut?"

Dyrt kan snabbt bli billigt. Bli inte därför avskräckt i första taget av höga värderingar. Så länge bolaget levererar. Men även om det går trögt måste också en dos av tålamod finnas. Förstå bolaget och öka sannolikheten för att hitta nästa kursdubblare.

Christoffer Ahnemark: "Man måste våga vara långsiktig och kunna vänta på belöningen i spännande tillväxtbolag."

Lyssna på avsnittet i sin helhet nedan

ANNONS: Veckans sponsor är Lendify

Genom ny teknik är det nu möjligt att låna och låna ut pengar utan banken som mellanhand. Detta kallas peer to peer-lån, eller person-till-person-lån. Det ger möjligheter för låntagaren att få en lägre ränta samtidigt som de investerare som finansierar lånet får avkastning på sitt investerade kapital. 

Peer to peer-lån har redan hunnit bli ett stort internationellt fenomen. Lendify är den största aktören i Sverige, mätt i antal anställda och utbetalda lån.

Den ränta investerare i Lendify kan få ligger på ca 5 % efter avgifter och kreditförluster, vilket är betydligt högre än vad storbankerna erbjuder sparare genom sina sparkonton.

Om du är intresserad, läs mer på Lendify.se

Använder du länken Lendify.se/aktiespararna får du dessutom 500 kr extra att investera för om du investerar 20 000 kr eller mer.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.