Aktiespararna

Kritisk granskning A och O

Av Kima Edell
5 juli 20242 min lästid
Aktiespararnas Kima Edell.
På lunchen idag fick jag en lyckokaka till min maträtt. I den stod "Om du tror på allt du läser ska du inte läsa". Så jag vill passa på att betona vikten av att inte acceptera all information utan kritisk granskning. Det gäller allt i livet. Var alltid påläst, särskilt när det gäller sparande och investeringar, där felaktiga beslut kan leda till ekonomiska konsekvenser.

Precis som med all information är det viktigt att se till att de råd och analyser du följer kommer från trovärdiga källor. Jag vet att det är inte så lätt idag att veta vad som är riktigt och inte men hör dig för om andras erfarenheter och läs information från större tidningar och institutioner. Det finns även seriösa influencers som ger bra information, men det finns också riktiga skojare - så se dig för! En som inte är en skojare är vår fd.kollega Mohammed Salih. Trovärdig och duktig.

Ta också in information från flera olika källor för att få en balanserad bild av marknaden. Detta kan också vara ett sätt att få en bättre förståelse för det aktuella ämnet då alla journalister skriver på sitt sätt och inte alla skriver så att det passar alla.

Ett annat tips är att gå in på din nätbank och läsa nyheterna kring de bolag du är intresserad av. Där står det i korta drag om bolagets aktuella status.

Ha också en långsiktig plan för ditt sparande och håll fast vid den.

Tänk också på diversifiering - bredda dina val av investeringar för att minska risken och skydda dig mot förluster, vilket är en strategi som ofta rekommenderas av många finansiella experter. Lägg inte alla ägg i samma korg.

Så för att sammanfatta: Tro inte, precis som det stod på lappen i min lyckokaka, på allt du läser, utan granska och analysera själv informationen. Genom att tillämpa kritiskt tänkande och egen research kan du fatta bättre och mer informerade beslut, vilket ökar chansen för att dina investeringar blir framgångsrika. Dessutom lär du dig så mycket mer också.


Trevlig sommar!

Krönikor

Dela med dig