Aktiespararna

Kronan visar vägen

Av Christoffer Ahnemark
4 oktober 20175 min lästid

Årets kraftfulla kronförstärkning påverkar en rad exportorienterade bolag på börsen. Optimisten ser inga problem med utvecklingen medan pessimisten befarar kurspress.

Sedan årsskiftet har den amerikanska dollarn tappat 13 procent i värde gentemot den svenska kronan. Utifrån ett relativt perspektiv är valuta­rörelsen anmärkningsvärd och nedgången kommer ofrånkomligen att påverka dollarexponerade exportbolag framöver.

Bakom nedgången finns flera samverkande faktorer. I ena vågskålen finns kombinationen av en ökad skepsis kring USA:s president Donald Trumps förmåga att få igenom tidigare utlovade politiska reformer samt överlag sämre ekonomisk statistik i USA.

I andra vågskålen finns ett Europa som uppvisar allt bättre tillväxt och framtidstro. Flera investerare upplever även att den politiska risken har minskat i regionen efter Brexit-chocken i fjol och det franska valet i år, något som i sin tur medfört en ökad efterfrågan på europeiska relativt amerikanska tillgångar.

När den amerikanska centralbanken sedan antog en lite mjukare framtoning kring penning­politiken blev det nästan något av en perfekt storm för dollarn. Resultatet blev en kraftfull förstärkning av såväl den svenska kronan som euron mot den amerikanska dollarn.

OPTIMISTEN

Även om dollarfallet har varit iögon­fallande i år menar optimisten att det inte finns någon fara på börstaket på grund av valutarörelsen. Tvärtom ses den starkare kronan som ett kvitto på framgång för den svenska ekonomin som expanderar i en imponerande takt.

Optimisten poängterar gärna att en försvagad växelkurs enbart ger tillfälliga konkurrensfördelar, medan en starkare valuta tvingar företagen att vara innovativa och hålla kostnadskostymen i schack. På så vis kan den starkare kronan tvinga företagen att tänka nytt, något som kan resultera i mer varaktiga fördelar i den internationella konkurrensen och därmed också en mer hållbar börsuppgång.

Med tanke på hur pass pigg den europeiska konjunkturen ser ut efter några tuffa år är det dessutom fullt rimligt att tro att ECB kommer kommunicera hur stimulanserna ska trappas ned under senare del av året. Det skulle kunna bana väg för en mer flexibel hållning även från Riksbankens håll, med mer hänsyn till en redan överhettad inhemsk ekonomi.

Dessutom ska vi komma ihåg att relationen mellan euron och kronan (EUR/SEK) inte har förändrats i någon större utsträckning under året. Europa är Sveriges största handelspartner och därför kan EUR/SEK anses vara viktigare än USD/SEK för de svenska bolagen.

En starkare kronkurs mot dollarn innebär även att det blir billigare för svenska bolag att förvärva utländska bolag, exempelvis i Nordamerika. Flera svenska storbolag har relativt goda balansräkningar och med fortsatt låga finansieringskostnader finns en betydande förvärvskapacitet.

I en tillväxttörstande värld skulle en ökad förvärvsaktivitet med största sannolikhet belönas på aktiemarknaden, något som optimisten bedömer skulle ge Stockholmsbörsen nytt bränsle för en uppgång till nya rekordnivåer – både räknat i dollar och i kronor.


PESSIMISTEN

Pessimisten håller med optimisten i stora delar av argumentationen kring växelkurser och valutavins­ter. Samtidigt pekar pessimisten på en väsentlig faktor som skiljer dem båda åt; tidshorisonten. Det optimisten beskriver i valutahänseende är nämligen förknippad med utvecklingen på medellång respektive lång sikt.

En välmående nation med betydande överskott i utrikeshandeln och sunda statsfinanser brukar över tid erfara en starkare valuta. Att den svenska kronan stärks är därför en naturlig utveckling och kan ses som ett kvitto på en rad faktorer, däribland exportföretagens framgångar.

I det korta perspektivet är emellertid verkligheten en annan historia. Åtminstone för börsen. Det snabba dollarfallet innebär att intäkter och vinster behöver omräknas till en lägre nivå, något som enligt pessimisten riskerar att pressa börskurserna under kommande kvartal.

Riksbanken har emellertid poängterat att det är viktigt att inte kronan stärks för snabbt. Huruvida kronförstärkningen är uthållig eller inte återstår med andra ord att se. Men oavsett hur det i slutändan blir, kommer effekterna av de tvära kasten på valutamarknaden ofrånkomligen att sätta sin prägel på Stockholmsbörsen framöve

Dela med dig