Aktiespararna

Krönika: Glöm inte livet bortom skärmen

Av Redaktionen
1 december 20175 min lästid

Karl-Mikael Sydings, affärsängel och podcastprofil, skriver om hur du kan leva med risken i sin krönika i nya Aktiespararen.
Tips: Chatta med Syding, 5 december 14.00-15.00.

Här finns Aktiespararnas chattrum där du, som medlem, kan ställa dina frågor till Karl-Mikael Syding!

Denna krönika, "Glöm inte livet bortom skärmen", framgår ur Aktiespararen nummer 9 2017.

I kasinot vet du precis vilken risk du tar. Det handlar om viktade tärningar och för många drinkar.
På aktiemarknaden är det svårare. Politiska valutfall och centralbanker kan överraska och orkaner, tsunamis eller meteoritnedslag kan orsaka oväntad förödelse.

Sedan är det det där med själva bolagen. Skattesatsen kan ändras, kostnaderna för löner, energi och råvaror fluktuera, kunder kan få problem eller ändra smak, leverantörer kan få förhinder och konkur­renter uppnå avgörande teknologiska genombrott.

Ovanpå alla dessa rimliga utfall för fundamentala faktorer tillkommer aktiemarknadsspecifika faktorer som andra investerares preferenser och beteende. Vidare kan en kurs­rörelse förlängas långt bortom rimliga jämviktsnivåer (se Mytologisk Ordbok för definition) om trendföljarfonder får grepp om en aktie.

Som aktieägare är du förstås beredd på bokföringsbrott, pyramidspel, pandemiutbrott och teknologiska kvantsprång. Du följer naturligtvis också en checklista för handeln med best practices avseende känslotillstånd, belåningsgrad och portföljkoncentration.

Bra. Det är motsvarigheten till att vara en genomsnittlig bilförare. Frågan är om du är bättre än snittet.

Så länge du även fått med dig det grundläggande om riskerna med accelererande automatisering och jobbdöd, klimatförändringar, digital krigföring och petrodollarns död, så är du i alla fall inne på arenan, även om du inte riktigt kan se själva matchen med Soros, Dalio, Buffett och Simons ännu.

Alla ovanstående faktorer brukar betyda att aktier är billiga i förhållande till sitt värde. Därmed får investerare högre avkastning på aktier än statsobligationer. Det rör sig om flera procentenheter per år. Ja, du läste rätt, flera procentenheter. På en portfölj på hundratusen kronor kan det bokstavligen röra sig om flera tusen kronor i skillnad, eller en handfull biobesök för hela familjen runt jul.

Ibland slår emellertid investerarna knut på sig själva och tror att låg ränta (svag ekonomi) motiverar högre värderingsmultiplar. Ibland tror de att hög historisk avkastning betyder lägre risk och att därför värderingen ska vara extra hög (vilket, som nu, betyder hög sannolikhet för lägre framtida avkastning än för obligationer).

Jag vet! Sjukt, eller hur? Om det inte hade så tragiska följder vore det fantastiskt underhållande. Som att se en orm äta upp sig själv.

Så långt allt gott; de kända riskerna skapar potential för god avkastning, utom för den som köper under tillfälliga perioder av eufori. Men, det finns okända risker också. Problemet är att vi inte vet vilka de är eller hur vi ska räkna med dem. I skuggan av dem bör man emellertid köpa aktier med en säkerhetsmarginal i värderingen – inte tvärtom.

Nu går det faktiskt inte att hålla reda på alla kända och okända risker, så varför inte mest göra som alla andra och alltid köpa och hålla? Storbankernas chefer dansar ju glatt Hela Havet Stormar ända ner i Marianer­graven, så varför skulle inte du? Det är ju så jobbigt att se grannen och kollegan bli rika på aktier.

Kanske för att bankcheferna får bonusar när det går bra och räddas av dina skattepengar när det går dåligt, men vem är jag att döma?

Avslutningsvis kanske den viktigaste frågan om risk är om det är finansiell eller psykologisk skada som är mest relevant för dig. Vill du alltid följa flocken i med- och motgång, eller vågar du gå din egen väg? Är du en fegis som köper eller en fegis som säljer? Det är oviktigt. Den största risken är att du glömmer att leva ditt liv bortom skärmarna. 

FAKTA

Så här gör du för att, förutsatt att du är registererad medlem i Aktiespararna, kunna chatta om aktier,- börs- ekonomi och sparande med Karl-Mikael Syding:

• Logga in med dina medlemsuppgifter.

• Skriv dina frågor på chatten när den är öppen.

• Svaren och frågorna publiceras även på sajt i efterhand.

Dela med dig