Aktiespararna

Krönika: Nu hopar sig de svarta svanarna

Av Redaktionen
5 november 20183 min lästid
Rubriken på den här krönikan kan vara både att ”Har börsen drabbats av ett skadligt virus” eller ”De svarta svanarna hopar sig över börsen”. Båda rubrikerna syftar på att det efter en ihållande uppgång utan andra svarta moln på himlen än Trump och handelskrig, så börjar nu tumskruvarna plötsligt dras åt.

När Fed börjar höja räntan och minska stödköpen stiger US-dollarn och räntorna i USA. Högre US-dollar drar åt sig kapital till USA och drar bort kapital från tillväxtmarkna­derna. 10-årsräntan i USA har sedan årsskiftet stigit från 2,3 procent till 3,2 pro­cent i dag.

Detta är inget problem så länge marknaderna simmar i stimulanser, men vid en viss tidpunkt börjar problemen slå ut och maskarna sticka ut sina huvuden ur ruttna äpplen. Vi kan vara vid en sådan tidpunkt nu.

Först märktes det i Venezuela som föll efter lång tids socialistiskt vanstyre. Därefter föll Turkiet och Sydafrika hårt efter nationalistisk misskötsel. Kina som allt mer framstår som en kapitalistisk diktatur, är ett stort orosmoment men närmast helt ogenomskinligt.

Blickarna ligger nu även på Italien och dess populistiska regering som börjat utmana EU:s budgetdisciplin. Under en enskild handelsdag steg Italiens tvåårsränta 59 procent ... och det är här vi kommer in på svarta svanar och virus.

Svarta svanar är ett uttryck för oväntade händelser. Väntade händelser, hur oönskade de än är, har mindre påverkan på börsen än helt oväntade händelser. En plötslig rörelse på italienska räntepapper är inte oväntad men en rörelse på nära 60 procent raderar ut en hel del kapital och skjuter ut en chockvåg i det ekonomiska systemet.

Om en ränta kan röra sig så mycket på en dag – hur mycket kan den stiga eller falla den kommande veckan? Detta är en oro som går utanför de normala inställningarna för tradingportföljerna.

Det är nu vi kommer in på viruset VaR. Men nej det är inte ett virus. VaR står för Value at Risk. Det är den nivå av risk som portföljförvaltarna lägger in som acceptabel risk i sina modellportföljer. Enkelt uttryckt: Så länge VaR är intakt kan förvaltaren gå emot en nedgång och fyndköpa aktier.

Men när VaR överskrids får förvaltaren inte längre gå emot marknaden utan måste anpassa sig till lämmeltåget och sälja risk, det vill säga slänga ut de papper med högst riskmått som finns i portföljen.

Det späder på en nedgång och tvingar fram andra förvaltare att göra detsamma. Och eftersom nästan all handel i dag sköts av datorer och datorer är programmerade av människor, så ligger smärtnivåerna ungefär på samma nivåer. Det är då plötsligt väldigt, väldigt få personer som vågar stå emot det skenande tåget där känslan av panik föder ytterligare risk och oro.

Någonstans efter vägen kommer centralbankerna att gå emot och stödköpa. Numera räcker det inte med stödköp av obligationer. Räkna med att Fed kommer att köpa direkt i börsen, precis som Japans centralbank köper ETF:er och Kinas centralbank alldeles nyligen börjat köpa aktier i Shanghai.

Någonstans där kan den sanne aktie­spararen också köpa. Centralbankerna har långt ifrån spelat ut sina sista kort ännu. Så länge det finns förtroende i marknaden för Fed så gäller den gamla devisen ”Don’t fight the Fed”. Låt lämlarna göra sitt jobb och fånga aktierna när det lyser som rödast på skärmarna. De bästa aktierna att köpa är de med säkrast kassaflöden.

Eller de aktier som fallit mest, vilket brukar vara gårdagens vinnare… Svarta svanar brukar kunna ge utmärkta köptillfällen.

Dela med dig