Aktiespararna

Kursraketens vd om framtidsplanen

Av Cristofer Andersson
28 september 20237 min lästid
Anders Erkén är vd för VBG Group.
VBG Group har rusat fram på börsen i år. Den senasterapporten för räkenskapsårets andra kvartal visade ”ett rekordresultat för ett enskilt kvartal”. Givet detta vill vi såklart veta vad som drivit tillväxten, men också vad vd, Anders Erkén, har att säga om framtiden, den svaga svenska kronan, förvärv med mera.

Disclaimer: Intervjun genomfördes innan bolagets tysta period.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

I VBG:s andra kvartalsrapport för räkenskapsåret 2023 presenterades ett rekordresultat för ett enskilt kvartal. EBITA ökade till 212 mkr (147) och marginalen förstärktes från tidigare 12,9 % till 14,6 %, motsvarande en ökning om 13,1 %. Därtill ökade vinst per aktie till 5,53 kr, vilket är en ökning om 38 % jämfört med Q2 2022. Vidare kommunicerar Erkén en stark optimism för kommande kvartal.

”Det var ett bra kvartal och en av de viktigaste faktorerna för det var att lönsamheten drevs av högre volymer, främst i Nordamerika. Vidare påverkade även de senaste tolv månadernas genomförda prisjusteringar, färre störningar i vår försörjningskedja, ett högre kapacitetsutnyttjande i våra tillverkningsenheter samt att åtgärdsprogrammet i två av våra enheter i Nordamerika gav effekt”.

Består av tre divisioner

VBG består av tre divisioner, där Mobile Thermal Solutions står för den högsta omsättningen. På andra respektive tredje plats finns Truck & Trailer Equipment samt Ringfeder Power Transmission, men det är i Mobile Thermal Solutions som Erkén ser störst tillväxt framgent.

"Mobile Thermal Solutions har störst potential att överträffa de övriga divisionerna när det gäller tillväxt. Den organiska tillväxten stöds framför allt av elektrifiering inom segmenten off-road, kollektivtrafik med bussar samt amerikanska skolbussar”, svarar den erfarna vd:n.

”Divisionen har ett starkt erbjudande av klimatsystem i dessa segment och är nu dessutom mogen att genomföra kompletterande förvärv som expanderar den geografiska basen”.

Vi låter oss stanna kvar vid förvärv, något som har varit återkommande i VBG:s historia, inte minst då koncernen både har haft samt fortsätter att ha stabila finanser.

”Vi är i princip skuldfria och har ett manöverutrymme för framtida förvärv, men viktigt att betona är att dessa föregår av en lång och noggrann process. Så sent som den 14 september signerade vi ett avtal om att förvärva ett företag i Indien, Rathi Transpower Pvt, till divisionen Ringfeder Power Transmission. Vi observerar ständigt marknaden och ser att både Mobile Thermal Solutions och Truck & Trailer Equpiment står i tur att göra kompletterande förvärv av bolag med omsättning i storleksordningen 150-500 miljoner kronor.”

När nyheter konsumeras framkommer ofta att det i många fall är om inte rekord, så åtminstone låga värderingar på bolag, vilket torde vara som ett sorts El Dorado för tillväxtfokuserade bolag med en förvärvsagenda. Dock har VBG inte märkt av detta.

”Verksamheterna som vi är intresserade verkar i tydliga nischer och är ledande på det de gör på respektive marknad. Det är oftast mindre, välskötta bolag med hög lönsamhet och där går priserna sällan ner. Däremot kan det i dessa tider ge bolag som VBG Group, som har en stark finansiella ställning, fördel då det kan bli mindre konkurrens om bolaget som vi önskar förvärva. Därmed blir konkurrensen lägre och således trissas inte priserna upp på samma sätt som det har varit förut när det fanns i stort sett obegränsat med kapital att få tag på.”

Räntorna gör sig påminda

När VBG:s rapport studeras görs det synligt att räntekostnaderna har ökat under H1 2023 relativt H1 2022. Erkén berättar att ledningen ständigt väger amortering relativt förvärv. 

Den enskilt största anledningen till att räntekostnaderna har ökat är räntan på leasingskulden i enlighet med IFRS16. Leasing skulden ökade markant 2022 då vi tillträdde vår nya produktionsfastiget i York, Pennsylvania.

”VBG Group har en revolveranade kreditfacillitet hos Nordea. Det innebär att vi har tillgång till kapitalet även om vi tillfälligt skulle amortera ner de dragna krediterna under faciliteteten. Det påverkar således inte VBG Groups möjlighet att göra förvärv för att vi tillfälligt har valt att prioritera att sänka räntekostnaderna.”

Under det andra kvartalet fick koncernen en extra skjuts av gynnsamma valutor, men gällande valutasäkringar är det något som koncernen hittills undvikit.

”Vi jobbar historiskt sätt inte med valutasäkring. Anledningen är att vi huvudsakligen har intäkter i samma valuta som vi har kostnader”, förklarar Erkén och går därefter in på den svenska enheten.

”I den svenska enheten som mest varit utsatt för fluktuationer, försöker vi balansera med att köpa råmaterial och komponenter i andra valutor.”

Något starkare i Nordamerika

Under det andra kvartalet var Nordamerika den geografi som gick bäst och var starkast, medan Europa var något svagare.

”Vi ser samma bild även nu. Vi kan konstatera att marknaden för semitrailers i Europa mattas av, medan volymtillväxten sker i första hand i Nordamerika.”

VBG:s finansiella mål låter bland annat stipulera att bolaget ska ha en årlig omsättningstillväxt om minst 10 % över en femårsperiod samt att rörelsemarginalen (EBITA) ska vara högre än 15 %. Per bokslutet för räkenskapsåret 2022 har snittet för omsättningstillväxten respektive EBITA-marginalen de senaste fem åren varit 8,8 % respektive 12,66 %.

Är målen för högt satta?

”För att nå marginalmålet krävs en mängd aktiviteter, där det främst gäller att förbättra vissa enheter som har potential”, svarar Erkén och lyfter fram att han tycker att bolaget under det första halvåret har bevisat att de är nära att nå marginalmålet.

”När det kommer till omsättningsmålet krävs det att VBG Group adderar någonstans 300–500 miljoner kronor per år i omsättning genom förvärv. Vi har en förvärvsstrategi som vi aktivt arbetar med för att nå dessa mål, men vi är också måna om att det är rätt bolag som kommer in i gruppen, vilket gör att vi inte har nått upp till den takt som vi önskar just nu.”

Det kommer blandade makrosiffror från Europa, USA men också Sverige. Flera aktörer börjar se såväl omsättning som lönsamhet minska. För att inte tappa en viktig kund kan olika medel från en försäljare appliceras, såsom avbetalningar. Dock är detta inget VBG erbjuder till sina kunder.

”Hittills har våra kunder i sin tur lyckats ta ut prisökningarna mot slutkund och har på så sätt klarat att kompensera sig för det stigande kostnaderna. VBG Group erbjuder inte avbetalningar eller andra typer av finansieringslösningar för kunderna.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Därför går börsen så dåligt just nu

Dela med dig