Aktiespararna

"Kursuppgången på 15% är i det minsta laget"

Av Annelie Östlund
24 januari 20243 min lästid
Storytel rusar på börsen under onsdagen.
Ljudboksföretaget Storytel tar en nedskrivning om 632 miljoner och sparkar 13 % av alla anställda. Då rusar aktiekursen 15 %. ”Kursuppgången är i minsta laget. Storytels nordiska marknader plus förlagsverksamheten ensamt, motsvarar 55 kronor per aktie", säger DNB-analytikern Joachim Gunell.

Under onsdagsmorgonen meddelade Storytel att bolaget gör nedskrivningar under fjärde kvartalet om 632 miljoner kronor.

”Av detta avser 465 MSEK en nedskrivning av goodwill hänförlig till Audiobooks.com, medan de återstående nedskrivningarna huvudsakligen är koncentrerade till rättighetskataloger inom expansionsmarknaderna”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt får 13% av personalstyrkan gå.

Resultatet: aktiekursen rusar 15 %.

”Man får fundera över vad som varit inprisat i aktiekursen och vad som inte varit det”, säger Joachim Gunell, analytiker på DNB, och fortsätter:

”Det var väldigt väntat att bolaget skulle göra en stor goodwill-nedskrivning relaterat till det amerikanska ljudboksförvärvet. Vi hade trott på 500 miljoner. Nu blev det lite mer. Men det är lite av en icke-händelse eftersom detta var vad många räknat med.”

Oväntat starka siffror av Storytel och positiv guidning

Spotifys ljudbokslansering – som kallats ”Storytel-dödaren” – har också tyngt aktien, liksom Viaplay-haveriet. Såväl Viaplay som Storytel är konsumentrelaterade aktier. Och investerare har oroat sig över hur en svagare konsument kommer att påverka Storytel.

”Vad som också är inprisat är att Storytel gått från att vara ett tillväxtcase utan tillväxt till att fokusera på lönsamhet. Men lönsamheten har varit för låg för att investerare ska tycka att det ser aptitligt och billigt ut”, säger Joachim Gunell.

Det som samtidigt inte varit inprisat i aktien – och som nu ger kursen skjuts uppåt – är oväntat starka siffror för fjärde kvartalet som Storytel passar på att redovisa. Siffrorna är preliminära då bokslutet presenteras först den 15 februari.

Även guidningen för 2024 är oväntat positiv.

”Under 2024 förväntar sig Storytel att leverera en tillväxt av koncernens intäkter om cirka 10%, med en justerad EBITDA-marginal på över 12% och ett operativt kassaflöde på över 7% av intäkterna. Målen avser organisk tillväxt och exkluderar exempelvis potentiella förvärv”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

"Kursuppgången är i minsta laget"

”Storytel städar i balansräkningen och tar den här nödvändiga nedskrivningen kopplat till förvärv. Därtill indikerar guidningen för nästa år att man inte behöver vara så orolig för konsumenten som man varit. Bolaget växer fint och gör det till en högre lönsamhet än vad många räknat med”, säger Joachim Gunell och fortsätter:

”Kursuppgången på 15 % är i minsta laget. Storytels nordiska marknader plus förlagsverksamheten ensamt, motsvarar 55 kronor per aktie.

Det kan jämföras med den rådande aktiekursen på 43,68 kronor.

LÄS MER: Jan Lindroth: Telias nedskrivning i Finland är mer gåtfull

LÄS MER: Aktieanalys: Vi sätter köp på vårdbolaget - nu tar lönsamheten fart

Dela med dig