Aktiespararna

Kvalitetsbolaget ligger på reahyllan

Av Carl-Henrik Söderberg
13 september 20227 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. Idag är det bland annat fokus på det börsens comeback, vinstvarningarnas kvartal, H&M, börsens värsta ovän och stundande inflationssiffror.

Revansch för börsen

Under den senaste veckan har vi fått en välbehövlig uppstuds på börsen och uppgången är bred. Alltifrån teknikaktier och småbolag till bank och verkstad har återhämtat sig kraftigt. Nedan ser vi utvecklingen bland de amerikanska bolagen under veckan som gått.

Upprekyl från nedtryckta nivåer

I föregående vecka skrev undertecknad att vi ”befinner oss kring översålda nivåer och att tidigare bottnar fortsatt agerar stöd. Det får sägas öka på sannolikheten för att det ligger åtminstone en kortsiktig uppstuds på börsen.”

En vecka senare har börsen hoppat upp omkring 4 %. Under de senaste månaderna har det varit en lönsam strategi att orka gå emot rådande börshumör och köpa på svaghet (RSI kring 30) och sen sälja av lite på styrka. Ett typiskt handelsmönster i en svag börsmarknad.

Efter några starka börsdagar i ryggen väntar nu några viktiga inflationssiffror under veckan. De lär, tillsammans med potentiellt fler vinstvarningar, sätta tonen framåt och risken är nog att marknaden tagit ut inflationstoppen lite väl tidigt.

OMXS30 (gul linje), markerat område är där börsen har vänt upp senaste gångerna. Lila linje är RSI

Mer lugn och ro än i somras

Trots att börsen så sent som för en vecka sedan stod lika lågt som i början på juli när årets botten (än så länge) prickades, så får stressen och nervositeten bland investerare anses betydligt lägre idag jämfört med för ett par månader sedan. Detta om vi utgår ifrån det populära sentimentsmåttet Fear and Greed Index.

Fear and Gread Index baseras på sju olika variabler som tillsammans ger en bild av investerares riskaptit för tillfället. När den blå linjen är på låga nivåer är det rädsla på börsen och vice versa.

Lugnet före stormen?

Frågan är såklart om det är ett bedrägligt lugn som infunnit sig. Är det värsta fortfarande framför oss? Nedanstående kursgraf får åtminstone anses tämligen läskig. I vanlig ordning finns det argument såväl för och emot att börsen har 20-30 % mer på nedsidan. Är det eventuellt en förestående rapportperiod som ska agera trigger?

Börsutvecklingen under finanskrisen (röd linje) gentemot där vi befinner oss idag (gul linje). Ska händelseförloppet upprepas igen?

Vinstvarningar

Vinstvarningarna har redan bärjat trilla in, igår var det Elux och Thule, idag är det Mips tur. Föga förvånande är det tre konsumentbolag som är under press.

Elux var under gårdagen ner 5 % vid öppning men stängde oförändrat, vilket skvallrar om att marknaden redan tagit höjd betydligt sämre siffror framåt. Aktien har inte precis gjort någon glad senaste åren…

Kursgrafen i Elextrolux under de senaste tre åren.

Kvalitetsbolag på reahyllan

Thule, som länge varit och fortfarande är en förvaltarfavorit, stängde – 11 % under gårdagen och fortsätter dessutom ner idag. Aktien är ner nästan 60 % sedan toppen vid slutet på förra året. Värderingen har hängt med ned och är nu på historiskt låga nivåer.

Möjligheten att köpa Thule till p/e 15 har sällan funnits under de senaste 10 åren, en nivå som verkar utgöra något typ av värderingsgolv för aktien.

Vi kan räkna med sänkta analytikerestimat kommande dagarna men visst är det ett kvalitetsbolag som vi nu hittar på reahyllan, det är svårt att säga någonting annat med deras starka varumärken, lönsamma tillväxt och goda finanser. Dessutom med en friluftstrend i ryggen som vi nog ska akta oss för att avskriva bara för ett par svaga cykelkvartal framför oss.

Hushållens konsumtionstrend skrämmer med rätta börsen just nu.

Värderingen, mätt i p/e-tal baserat på nästa års förväntade vinst, i Thule under de senaste tio åren.

Analytikernas slagpåse

På temat konsumenter så har H&M det fortsatt motigt och analyshusen tävlar just nu om att sätta lägst riktkurs. Det var länge sedan analytikerna var så här pass pessimistiska kring bolaget. I dagsläget har bolaget 10 säljrekommendationer, 13 avvakta och 7 köp, det är ovanligt deppigt.

Samtidigt är känslan att rekommendationerna till viss del påverkas av utvecklingen i aktiekursen, åtminstone när man ser nedan graf. Med andra ord, var förberedd på att aktiekursen kommer att komma tillbaka innan analytikerna har svängt om och blivit positiva igen. Frågan är bara om det ligger en vecka, en månad eller ett år bort?

Konsumenten har det ofrånkomligen tufft just nu och det lär inte släppa i närtid.

Staplarna illustrerar analytikers rekommendationer på H&M, den gula linjen aktiens utveckling. Den prickade linjen är den genomsnittliga riktkursen och den lila linjen är snittrekommendationen.

Totalavkastningen utklassar index

Teleoperatörer generellt anses ofta vara ett bra val till utdelningsportföljen och Tele2 är inget undantag. Från 2011 till 2021 har Tele2 skiftat ut nästan 70 miljarder till sina aktieägare. Snacka om kassako.

När aktiekursutvecklingen ska utvärderas är det lätt hänt att enkom titta på just kursgrafen och inte ta hänsyn till det värdeskapande som höga utdelningar bidrar med över tid.

Inkluderar vi utdelningarna under de senaste tio åren och därmed beräknar totalavkastningen i Tele2 blir siffran något helt annat. Den tröga och lågväxande telekomjätten har utklassat börsen och detta mycket tack vare den aktieägarvänliga inställningen hos bolaget.

Det går att skapa värde på flera sätt.

Tele2:s kursgraf (gul) gentemot börsen (lila) och där vi inkluderat utdelningar för bägge. Effekten på 10 år blir rätt häftig.

Börsens värsta ovän

Börsen har det alltid motigare i tider av penningpolitisk åtstramning, alltså när centralbankerna höjer räntorna. Nedan graf sätter rådande situation i lite perspektiv. Hur aggressiva centralbanker faktiskt tvingas vara just nu runt om i världen.

Och betydligt fler räntehöjningar är ju också att vänta. Veckans inflationssiffror från bland annat USA och Sverige blir spännande att följa.

Röda staplar illustrerar räntesänkningar från världens centralbanker, blåa staplar räntehöjningar.

MarknadsanalyserBörsanalyser

Dela med dig