Aktiespararna

Lagarde: ECB har ingen brådska med ytterligare sänkningar

Av Finwire/Redaktionen
2 juli 20241 min lästid
ECBs ordförande Christine Lagarde.
Europeiska centralbanken, ECB, är inte i brådska med att sänka styrräntan ytterligare.

Det beskedet gav ordförande Christine Lagarde som sade att mer tid behövs för att kunna dra slutsatsen att inflationen är stadigt på väg ner mot inflationsmålet på 2 procent, vilket skulle motivera nya sänkningar, rapporterar Reuters.

"Det kommer att ta tid för oss att samla in tillräckligt med data för att vara säkra på att riskerna för inflation över målet har passerat", sade Lagarde till ECB Forum on Central Banking, bankens viktigaste policykonferens.

ECB har hittills gjort en räntesänkning i juni. Centralbankens stora utmaning är att balansera penningpolitiken mellan en osäker inflationsutveckling och en svag tillväxt. Lagarde erkände detta dilemma och sade att en "mjuklandning" inte är garanterad, trots en måttlig tillväxt i senaste kvartalet.

På marknaden prissätts det att ECB sänker räntan med ytterligare en eller två gånger i år, och genomför bara fyra sänkningar från nu till slutet av 2025.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig