Aktiespararna

Lägg grunden till en framgångsrik portfölj

Av David Flatbacke-Karlsson
19 december 20191 min lästid
Genom att diversifiera sin portfölj med ett brett utbud av aktier och fonder skapas möjligheter till en större förmögenhet över tid. – Det jämnar ut svängningar och väger upp, säger Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

I det senaste avsnittet av Sparspanarna diskuterar David Flatbacke-Karlsson, redaktör och skribent på Aktiespararen och för Aktiespararna, och Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, om vikten av att bygga sin långsiktiga aktie- och fondportfölj genom att äga olika typer av innehav.

– Om du är diversifierad och skapar variation kommer du att jämna ut svängningar som väger upp när det går sämre för något av dina bolag. Bara för att ett bolag går dåligt behöver de andra nödvändigtvis absolut inte göra det, säger Robert Andersson.

David Flatbacke-Karlsson framhåller att det är viktigt att ha minst tio bolag, som rör sig inom olika branscher och håller på med skilda typer av produkter, i sin portfölj.

– Det är bra att ha en större exponering och skapa möjligheter. Sedan går det så klart också att ha fler aktier.

När det kommer till fonder är duon överens om att det är ett intressant sätt att investera i marknader som det annars inte går att komma åt som svensk privatsparare.

– Det är betydligt enklare än att köpa aktier på direktmarknaderna i länder som Kina och Vietnam, konstaterar Robert Andersson.

Lyssna på hela avsnittet av Sparspanarna här.

Aktietips

Dela med dig