Aktiespararna

Lågt värderad och hög direktavkastning - köp

Av Robert Andersson
19 juni 20235 min lästid
När Swedish Match köptes ut från Stockholmsbörsen fanns många småsparare som saknade det välskötta kassaflödesgenererande bolaget. Denna vecka har vi analyserat ett bolag av liknade karaktär och som dessutom värderas lågt - det skulle kunna vara en värdig ersättare i portföljen.
  • Swedish Match Effekt: Efter Swedish Matchs börsavnotering saknas ett pålitligt kassaflöde på marknaden, påverkar småsparare. Ny analys tittar på liknande företag för portfölj.
  • BAT - Marknadsledare: British American Tobacco (BAT) delar dominans med Philip Morris. Global närvaro och stark position.
  • Produktstrategi: BAT diversifierar med mindre skadliga produkter som växer i försäljning. Förväntas bli lönsamma 2024.
  • Värdering och Rekommendation: BAT värderas försiktigt, men har potential. Rekommenderas som "Köp" med möjlig uppsida. Värderingen och diversifiering ger investeringsmöjligheter.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

British American Tabacco är en av giganterna på tobaksmarknaden och grundades1902 som en sammanslagning av det amerikanska bolaget The American Tobacco Company och det brittiska Imperial Tobacco Company. Över 100 år senare är bolaget fortfarande en gigant med försäljning över hela världen. Tillsammans med Philip Morris dominerar man marknaden, men vilken som är störst varierar till och från.

Aktien är huvudnoterad på Londonbörsen men därutöver handlas den även på både tyska och amerikanska börsen. Det finns alltså flera möjligheter för svenska småsparare att köpa jätten.

Mycket stabil grund

Bolagets främsta produkt är samma som det varit historiskt: cigaretter. Rökning innebär stora hälsorisker och därför har användandet också minskat dramatiskt över hela världen de senaste decennierna. Att verka på en successivt krympande marknad är en utmaning men innebär vanligtvis en lägre konkurrens. Tillsammans med en stark marknadsposition har British American Tabacco en stark pricing power, vilket gjort att de kunnat försvara sina vinster trots att volymen minskat.

Trots den historiska minskningen av antalet rökare brukar produkterna vara relativt konjunkturokänsliga och dessutom ökar jordens befolkning. Detta bör leda till relativt stabila volymer under de närmsta åren. Faktum är att branschrapporter förväntar sig en tillväxt strax över 2% per år fram till 2030 för segmentet. Med stark marknadsposition och hög lönsamhet står bolaget därmed på en mycket stabil grund.

Global Cigarettkonsumtion

Global cigarettkonsumtion minskar men håller sig fortsatt kvar på mycket höga nivåer.

Nya produkter ska transformera bolaget

Under 2017 antog bolaget en ny affärsplan med fokus att transformera bolaget till att i framtiden främst sälja produkter som är mindre skadliga för hälsan. Detta genom bland annat det tobaksfria snuset, Velo, IQOS-produkterna inom varumärket Glo, samt e-cigaretterna Vuse.

Idag står de nya produkterna för drygt 15% av koncernens omsättning men med en tillväxt på cirka 30% växer andelen snabbt. Produkterna är än så länge i ett tidigt stadium men väntas nå lönsamhet 2024. De nya produkterna ska ses som en mycket viktig investering för framtiden, men inte det som genererar betydande kassaflöde inom de närmsta åren.

Inom IQOS och tobaksfritt snus är bolagets konkurrent Philip Morris, som numer kontrollerar Swedish Match, marknadsledare. Inom e-cigaretter är British American Tobacco starkare.

Vi ser det som mycket positivt att investeringarna är nära att börja bära frukt och bidra till kassaflödet i närtid. Dock är det ingen tvekan om att cigaretterna idag är mest avgörande för bolaget.

Värdering

British American Tobacco har med sin starka marknadsposition alla möjligheter att fortsätta leverera starka resultat och fortsätta att konsolidera marknaden. Vi räknar med en försiktig tillväxt om ett par procent på översta raden, vilket främst är relaterat till de nya produkterna.

Vad gäller marginalerna tror vi på en liten förstärkning i jämförelse med de senaste årens justerade marginaler. Anledningen är även här i första hand de nya produkterna. Viktigt att uppmärksamma är att bolaget dragits in i ett par dyra rättstvister på senare år. Den senaste gällande en eventuell försäljning till Nordkorea. I estimaten utgår vi från att bolaget inte dras in i några ytterligare liknande kontroverser, det är anledningen till den stora marginalförstärkningen under 2023.

Vi estimerar som vanligt försiktigt och lägger oss något under konsensus, men kan konstatera att uppsidan finns kvar ändå. Huvudkonkurrenten Philip Morris värderas till p/e 15, vilket inte är särskilt långt ifrån det historiska genomsnittet. Det ska dock tilläggas att Philip Morris kommit längre med sina nya produkter, som dels är en betydligt större andel av omsättningen, dels bidrar till resultatet.

British American Tobacco har historiskt handlats kring p/e 13 de senaste 10 åren eller p/e 10 de senaste 5 åren. Vi tycker förvisso att det är lågt men väljer ändå att värdera bolaget försiktigt med tanke på att de nya produkterna fortsatt har mycket kvar att bevisa. Med p/e 9 får vi riktkurs 32 pund, vilket innebär en klar uppsida från nuvarande kurs. Lägger man därtill drygt 10% hållbar direktavkastning så finns det 32% totalavkastningspotential, vilket innebär en köpstämpel.

Alla tal ovan avser brittiska pund.

Rekommendation: Köp

Kurs vid publicering: 25,73

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Veckans aktie

Dela med dig