Aktiespararna

Läkemedelsbolaget rusar efter godkännande: ”Största som hänt”

Av Nyhetsbyrån Direkt
21 september 20182 min lästid

Att europeiska läkemedelsmyndighetens expertråd, CHMP, gav Oasmias äggstockscancerläkemedel Paclical en positiv rekommendation för godkännande är tveklöst det största som hänt i bioteknikbolagets historia.

Det säger den arbetande styrelseordförande och storägaren Julian Aleksov i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är utan tvekan det största som hänt i bolaget, för alla oss som jobbat med detta i alla år. Det borde stärka förtroendet för hela bolaget och det vi gör. Det finns få exempel på bolag i Sverige som lyckats med detta med så knappa resurser som vi haft", säger han.

Julian Aleksov vill i intervjun inte precisera hur många kandidater som skulle kunna komma ifråga för ett europeiskt distributionsavtal eller när en eventuell försäljning av läkemedlet skulle kunna påbörjas.

"Vi har alltid sagt ett antal kandidater, men mer än så vill jag inte säga och nu intensifieras det arbetet".

Julian Aleksov vill heller inte kommentera när ett sådant avtal skulle kunna nås och om det skulle kunna bli flera distributörer.

"Jag vill inte spekulera om när, men vi ska gör det bästa vi kan, det är ju vårt jobb".

Han vill heller inte kommentera hur stor försäljning Paclical skulle kunna inbringa på sikt i Europa, men påpekar samtidigt att Oasmia är ensamma med sin produkt i den aktuella sjukdomsindikationen.

Dagens positiva Europabesked gör att sannolikheten höjs för ett USA-godkännande och andra regioner som Sydamerika och Asien, enligt Julian Aleksov.

"Dagens besked gör ju att chansen stärks", sammanfattar han läget på andra marknader.

Vid 14.20-tiden på fredagen hade bioteknikaktien stigit 21 procent under intensiv handel.

Dela med dig