Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-12

Landslagsstjärnans aktiesmäll – i egna bolaget: ”Kan gå snabbt”

wysiwyg_image
Foto: Anders Henriksson

Patrik ”Bjärred” Andersson har gjort nära 100 A-landskamper och spelat i FC Barcelona. Nu har en nyckelroll i byggbolaget Serneke – och en investering i sin arbetsgivare har blivit kostsam.
– Det kan gå snabbt på börsen, säger han till Dagens Industri.

I Patrik ”Bjärred” Anderssons glansdagar spelade försvararen bland annat för storklubbarna FC Barcelona och Borussia Mönchengladbach innan han avslutade sin karriär i Malmö FF.

Den forne landslagsstjärnan, som i dag är 47 år gammal och representerade Sverige på högsta nivå vid nära 100 tillfällen, skrev bland annat på ett treårskontrakt med Barcelona 2001 som var värt 100 miljoner kronor.

Delar av pengarna placerades i passivt ägande i investmentbolaget Varenne och delar som kund i Quesada kapitalförvaltning. Men inte minst intresserar sig Patrik Andersson för börsen. I dag arbetar han som strategisk affärsutvecklare för byggbolaget Serneke. Ett bolag som han själv äger aktier i – vilket inte har varit en särskilt lyckad affär.

– Jag har 30 000 aktier köpta till en snittkurs på 106 kronor. Den var väl uppe och vände på 136 men den har sjunkit sedan dess. Det kan gå snabbt på börsen, säger han till Dagens Industri.

Sernekes aktie handlas just nu för runt 55 kronor.

Äger fler aktier

Patrik Andersson investerar aktivt och har stått för en större investering i ljudföretaget Zound Industries som ryktas närma sig börsen.  Han är styrelseordförande i Gegant AB, där även hans pappa Roy Andersson och hans fru Maria Grimaldi sitter i styrelsen. Gegant har investerat i e-sportbolaget Goodbye Kansas Holding.

Patrik Anderssons strategi är att investera för det långa loppet.

– De senaste 20 åren har jag varit långsiktig och har ett 20-tal aktier nu. Jag har varit rätt mycket exponerad mot fastighetsbranschen, men nu har jag bara Serneke.

I portföljen återfinns aktier som Volvo, Saab, ABB, Investor, Ericsson, Paradox, Atlas Copco, Essity och Securitas.

– Ericsson har gått upp 15 procent. Paradox Interactive har jag köpt mycket av. Jag gillar dess ordförande Fredrik Wester och hans vision för bolaget och den har gått bra.

Tagit risker

Även om Patrik Andersson tänkt långsiktigt har han gjort några affärer som inneburit större risker. Bland annat ett lån till krisande bostadsutvecklaren Oscar Properties.

– Jag hade lånat ut rätt mycket till Oscar Properties till en ränta på drygt 7 procent. De lånen löstes i förtid, innan tråkigheterna som de har nu började. Det var en bra affär.

Sportintresset finns kvar i högsta grad och han var delägare i tre idrottsskolor som sedan blev sålda. Patrik ”Bjärred” Andersson driver fortfarande FC Barcelona Camp via Visca.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.