Aktiespararna

Landslagsstjärnans viktiga råd till sparare: ”Fått lära mig hårda vägen”

Av David Flatbacke-Karlsson
1 december 20175 min lästid

På jakt. Johanna Westberg är lika målmedveten på aktiemarknaden som hon är på handbollsplanen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Idrottsprofilen som aldrig släpper marknaden.
Nu berättar Johanna Westberg om likheter mellan sporten och börsen, aktieklubben i handbollslandslaget, sin investeringsfilosofi och delar med sig av sin mest dyrköpta läxa.

Oavsett vem man är kan det kosta mycket att satsa pengar i fel typ av aktier.

Det vet inte minst Johanna Westberg om.

Handbollsprofilen, som siktar på att gå hela vägen i VM med Sverige, har dragit stora lärdomar av sina egna misstag – som hon nu råder sparare att undvika.

Johanna Westberg, 27, är inte bara en viktig stöttepelare i det svenska handbollslandslaget. Hon har även, parallellt med elitspelande i dåvarande moderklubben Skuru IK för ett par år sedan, tagit en ekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm och har ett väldigt stort aktieintresse.

– Det har alltid varit roligt att följa marknaden. Jag försöker att göra det så mycket som möjligt. Det påminner lite om idrotten, att det hela tiden handlar om att ta rätt beslut och ha tajming, säger hon till Aktiespararen.

Men att göra rätt val i praktiken är långtifrån lika enkelt som det låter i teorin. Det är kanske Johanna Westberg mest medveten om av alla.

– Jag har fått lära mig den hårda vägen. Ett par gånger har jag gått in i nyintroducerade, mindre bolag. Det har inte gått jättebra. Det är bättre för mig att investera långsiktigt och inte ha lika stor risk.

Byggt en gemenskap av sparande

I helgen inleds VM i Tyskland. Naturligtvis ligger mest fokus på att göra en bra turnering och allra helst ta medalj.

Men när tid ges pratar Johanna Westberg mer än gärna om aktier och sparande med sina lagkamrater. Hon har bildat en form av aktiegrupp. I den återfinns bland andra hennes tvillingsyster Emelie, lagkaptenen Sabina Jacobsen, Isabelle Gulldén, av många ansedd som världens bästa spelare på damsidan, och spektakulära kantspelaren Nathalie Hagman.

– Det är viktigt att fler tar chansen att lära sig om aktier. Vi har byggt en rolig gemenskap där vi pratar mycket om långsiktiga investeringar. Det går att lära sig mycket tillsammans.

Vilka aktier diskuteras det mest om?

– Alla möjliga, men jag är noga med att jag vill investera i kvalitetsbolag som har goda möjligheter på längre sikt.

Vad ligger bakom det stora intresset i laget?

– Ingen av oss kommer att bli ekonomiskt oberoende genom vår handboll. Det gäller att leta efter inkomstkällor på andra sätt. Att spara i aktier är ett perfekt alternativ.

”Passa även på”

Investmentbolagen Investor och Industrivärden är, tillsammans med Spiltan aktiefond, ett par av Johanna Westbergs viktigaste innehav. Så här i mästerskapstider har hon två hälsningar till spararna.

– Se till att investera långsiktigt i stabila bolag. Men ni kan även passa på att se några av våra matcher och stötta oss i VM när ni inte bevakar börsen (skratt).

FAKTA

Det här är Johanna Westberg

Född: 6 april 1990 i Stockholm.

Aktuell som: Skicklig och målglad vänsternia i handbollslandslaget. Spelar till vardags i danska Nykøbing Falster där hon, tillsammans med sin landslagsmeriterade tvillingsyster Emelie, är regerande mästare. Letar efter nästa, stora börsklipp på fritiden och investerar i större bolag.

Johanna Westberg om:

Varför hon valde ekonomistudier vid sidan av en elitkarriär i unga år: ”För mig är det viktigt att ha något att falla tillbaka på. Det var heller inte självklart att jag skulle bli heltidsproffs inom handbollen. Sedan är det väldigt roligt med ekonomi.”

En karriär inom näringslivet efter handbollen: ”Det skulle absolut kunna vara något. Samtidigt skulle jag nog bli väldigt rastlös av att bara still på ett kontor och inte hålla igång. Vi får se hur det blir.”

Vad som har gjort många handbollsspelare till lyckade nyckelspelare: ”Vi som håller på med sporten är högpresterande, vill mycket och får snabbt lära oss att hantera motgångar. Det är något som går att ta med sig in i ett vanligt arbetsliv.”

Hur Sverige ska utmana om den ädlaste medaljen i VM: ”Vi måste se till att vara jämnare och mer stabila än vad vi var när vi spelade EM hemma (för ett år sedan). När vi jobbar för varandra och har en bra dag kan vi slå vilket lag som helst”.

Så ska Sverige nå guldet:

VM i handboll 2017 spelas i Tyskland från 1–17 december. Bietigheim-Bissingen, Hamburg, Magdeburg, Oldenburg, Leipzig och Trier är värdstäder. I Sveriges grupp ingår flera tuffa motståndare. Norge, Ungern, Polen, mot vilka premiären sker den 2 december, Tjeckien och Argentina bjuder upp till kamp.

”Vi ska se till att ta så många poäng som möjligt, få bästa tänkbara motstånd i åttondelsfinalen och sedan ta det därifrån”, säger Johanna Westberg.

Dela med dig