Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-15

Lär dig allt om utdelningar

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur nummer 4 av Unga Aktiesparares medlemstidning Stock Magazine 2018. Bli medlem i Unga Aktiesparare här!

Utdelningar benämns ofta i sparsammanhang som en viktig komponent för långsiktigt sparande. Vi går igenom grunderna.

Enkelt beskrivet är utdelningar en utbetalning av företagets vinst som alla aktieägare delar på. Utbetalningen är i de flesta fall kontanter som överförs till ditt konto. Det är bolagets styrelse som föreslår utdelning till årsstämman som beslutar. Det har blivit vanligare att bolag delar upp utdelningar så det sker två gånger per år istället för en, oftast vår och höst. Det är inte alla bolag som har utdelningar vilket inte måste vara ett dåligt tecken. Anledningar till att inte ha utdelningar kan vara att bolaget gått med förlust, vinsten måste användas till nya projekt/investeringar/ökade omkostnader eller att styrelsen helt enkelt inte anser det nödvändigt. Det finns olika nyckeltal och parametrar för att analysera om utdelningen i ett bolag är hållbart i ett längre perspektiv.

LÄS OCKSÅ: Börsveckan: Köpvärda utdelningsaktier

Utdelningsandel

Detta nyckeltal anges procentuellt och visar hur stor del av vinsten som är utdelning. Det ger en uppfattning om hur utdelningen är i det längre perspektivet. Om ett bolag delar ut 100 procent eller mer av vinsten indikerar det på att den nuvarande utdelningen inte kan hållas i ett längre perspektiv eftersom all vinst går till aktieägarna.

Utdelningspolicy

Detta finner du enklast i årsredovisningen och utdelningspolicyn berättar hur många procent av vinsten bolaget avser att dela ut. Därför är det smakfullt att jämföra utdelningspolicyn med utdelningsandelen för att se om de stämmer överens.

SE ÄVEN: Experternas nya fokus: Utdelningsbolag

Utdelningstillväxt

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden men i detta fall är historien ett viktigt verktyg. Genom att se bolagets historiska utdelning skapas en uppfattning om hur utdelning prioriteras, stabiliteten under längre tid och möjligheterna att det kommer öka i framtiden.

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktiespararens analytiker tvekar: "Osäkert läge i utdelningsfavoriten"

Direktavkastning

Direktavkastning visar hur hög utdelningen är i förhållande till bolagets aktiekurs. Den visar hur stor del av aktiekursen som utdelning. Generellt på Stockholmsbörsen ligger direktavkastningen runt 3-5%.

LÄSTIPS: Så ska utdelningsfavoriten förlänga drömsviten: "Byggt en maskin"

Ökande vinster 

Ett till knep för att prognosticera framtidsutsikterna är att undersöka huruvida vinsten ökat. Ökade vinster ökar sannolikheten för ökad utdelning.  

MISSA INTE: Fredrik Lundbergs utdelningsuppmaning: "Var försiktiga"

Skribent: Carl Törner/Stock Magazine.

Författare Unga Aktiesparare