Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-28

Leder högutdelande hemmalag mot nya mål: ”Vill ha god direktavkastning”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2020

Genom att växa vidare i Norrland ska återvändaren Knut Rost ta fastighetskoncernen Diös till nya höjder. Parallellt med tillväxten i projektportföljen fortsätter utdelningsresan.

wysiwyg_image

För snart sex år sedan flyttade Knut Rost tillbaka till sin hemstad Östersund efter 30 år. Uppdraget var att leda fastighetsbolaget Diös in i en ny era.

– Klart att det kändes speciellt att få vända hem till Norrland. Det är extra roligt att få vara med och bidra till att regionen jag håller kär växer, säger han.

Diös har närvaro i tio städer i de norra delarna av Sverige med fas-tigheter och projekt som sträcker sig från Luleå högt upp i landet till Borlänge i Dalarna. Fokus ligger på centralt belägna stadskärnor.

Totalt förfogar Diös över 331 kommersiella fastigheter och bostäder med en uthyrningsbar yta om nära 1,5 miljoner kvadrat­meter. Marknadsvärdet på bolagets fastigheter uppgår till omkring 22,3 miljarder kronor.

– Spridningen ger oss en väldig diversifiering. Det är inte ofta det går jättebra på alla våra marknader samtidigt, men det är också väldigt sällan som allt går dåligt på en och samma gång.

Fastighetsbolaget är samtidigt selektivt i sin expansionsstrategi. Knut Rost beskriver att tilltänkta städer måste uppvisa hälsosamma trender, ha ett resecentrum och ett utvecklat universitet för att Diös ska vara intresserat av att göra entré på den lokala marknaden.

– Det är en utveckling som vi måste se. Vi vill ju skapa förutsättningar för en bra avkastning över tid, säger han.

En marknad i förändring

Diös har en stor exponering mot köpcentrum och handelsfastig­heter. Många bedömare menar att den typen av fastigheter inte är något att ha, i och med den växande e-handelstrenden, men det är inget som Knut Rost ger det minsta för.

– Uttrycket ”butiksdöden” är det media som har skapat. Jag ser det inte alls så. Snarare att den fysiska handeln kommer att leva i symbios med den på nätet. Men det är klart att det gäller att vara på de mest attraktiva lägena och att vara flexibla.

Knut Rost framhåller även att utvecklingen i Norrland inte riktigt går att jämföra med den som går att se i till exempel Stockholm. Varken när det handlar om handel i köpcentrum eller om hur bostadsmarknaden utvecklas.

– Det ser annorlunda ut häruppe. Vi har knappt en tom lokal själva, men vi måste jobba vidare ödmjukt och se till att bygga miljöer som lockar kunder att hyra av oss och besökare att komma hit, säger han.

Utdelningsglädje

Knut Rost berättar att ett av Diös finansiella mål är att erbjuda en hög och konkurrenskraftig kontant utdelning till sina aktieägare. Kupongen delas ut halvårsvis.

År 2020 väntas utdelningen bli så pass stor att Diös leder utdelningsligan i fastighetssektorn på Stockholmsbörsen, räknat i högst direktavkastning. Enligt analyshuset ABG Sundal Collier väntas Diös skifta ut 3,40 kronor per aktie, motsvarande 4 procent i direkt­avkastning.

– Vi vill vara ett bolag med god direktavkastning och hög utdelning. Det är något som skapar ett intresse runt aktien, betonar Knut Rost.

Han lyfter fram Diös starka kassaflödesgenerering och kapacitet att göra nya investeringar. Dessutom ligger avkastningskraven något högre på norrländska fastigheter jämfört med liknande bestånd i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Diös, tidigare ett familjeägt bolag, börsnoterades år 2006. Under fjolåret slog aktien börsindex med besked genom att lyfta hela 52 procent.

– Det är givetvis väldigt roligt att det har gått så bra på sistone. Men det har det ju gjort för många bolag i fastighetssektorn givet de råd­ande förutsättningarna i branschen.

Vad ligger bakom utvecklingen i just ert fall?

– Vi har ett långsiktigt perspektiv. Vi ska se till att ha långsiktigt sunda relationer med både medarbetare och lokala aktörer. Våra hyresgäster ska vara nöjda och vilja vara kvar och växa hos oss. Jag tror att vi har en väldigt enkel affärsfilosofi.

Bidrar till trygghet

Östersundssonen Knut Rost är tydlig med att han brinner för att skapa säkra städer där var och en kan känna sig lugn och inte behöva oroa sig över att råka ut för saker.

– Alla ska kunna vara trygga ute på stan oavsett var man är. Vi kan förstås inte göra allt, men vi är med och jobbar med ett par olika initiativ för att bidra till en lugn och säker miljö. Social hållbarhet är mycket viktigt. Här finns det jobb att göra, säger Knut Rost, och fortsätter:

– Det är stort att veta att det vi gör kommer att påverka och ge Norrland nya förutsättningar att bli bättre. Det känns väldigt bra.

FAKTA

Det här är Knut Rost

Född: 1960 i Östersund.

Utbildning: Examen från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Karriär: Erfarenhet av fastighetsförvaltning sedan 1995. Framträdande positioner inom Aspholmen Fastigheter och Ica Fastigheter. Vd för Diös sedan 2014.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.