Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-07

Linton: "Vanligt misstag som kan bli dyrt"

wysiwyg_image

Enpetare innebär att man med en aktie eller med små poster handlar för att påverka priset på en aktie, till exempel för att försöka trissa upp priset för att sedan sälja en större post.

Det kan röra sig om väldigt små belopp.

Vad innebär en enpetare?

– Om man köper en aktie som kostar 10 öre och med den höjer priset på aktien väldigt mycket. Samtidigt betalar du courtage på flera kronor, det gör det väldigt svårmotiverat säger Sverre Linton, till Di.

Hur gör man för att inte att hamna i ”enpetarfällan”?

– Undvik att handla med små belopp, särskilt i små illikvida bolag där en eller två transaktioner kan ha stor påverkan på bilden av prissättningen. Du kan även undvika att handla tätt inpå börsstängning, så att du inte påverkar priset vid stängning, uppger Sverre Linton, för Di.

Sverre menar vidare att det ska finnas en god kommersiell motivering till varför du har gjort affären.

– Det finns ett misstag som många småsparare gör, det är så kallad handel med sig själv. Det kan vara att man vill flytta sitt aktieinnehav mellan depåer. Det är olagligt, vill du flytta dessa innehav bör du kontakta din bank.

Antalet sanktionsåtgärder kopplat till aktiehandel bland privata sparare är högt i Sverige, 137 åtgärder var det under 2019 i Sverige.

– Detta såg vi även under 2018 och tidigare, det verkar som att Sverige tillämpar regelverket hårdare än många andra länder. Varför det är så är svårt att svara på. Det förstör syftet med en gemensam europeisk lagstiftning.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.