Aktiespararna

Lista: Här får du högst ränta på ISK-konto

Av Göran Lind
16 december 20221 min lästid
Förra veckan följde Nordnet efter Avanza och införde ränta på ISK-konton. Aktiespararnas genomgång av de större finansiella aktörerna visar nu att endast tre av nio ger ränta på likvida medel på ISK-konto.

Avanza inför från den 1 januari ränta på ISK-konton, kapitalförsäkringar samt aktie- och fondkonton. Räntenivån är för tradingkunder (pro-kunder) 1,94%, private banking-kunder 1% och för baskunderna 0,25%. Nordnet lägger sig på exakt samma nivå som Avanza.

Nivån 1,94% är densamma som statslåneräntan och utgör är ett tak för hur hög räntan kan vara. Skulle räntan vara högre än så gäller inte den särskilda ISK-beskattningen.

Utöver de båda nätbankerna är det klent med ränta på ISK-konton. Aktiespararnas sammanställning av storbankerna och andra större aktörer visar att det bara är SEB som ger ränta på ISK, sedan slutet av oktober får man där 0,3%.

Varken Länsförsäkringar, Skandiabanken eller Danske Bank har eller planerar att införa ränta på ISK:

”I dagsläget finns det inget beslut på att införa ränta men när och om vi fattar beslut om det kommer vi att kommunicera om det”, säger Anna Sundblad, presschef på Danske Bank.

Sedan tidigare har en mindre aktör, Levler 1% ränta på ISK-konton.


ISK-konto Ränta

Avanza 0,25% bas (Pro-kunder 1,94%, private banking-kunder 1%)

Danske Bank 0

Handelsbanken 0

Levler 1

Länsförsäkringar 0

Nordea 0

Nordnet 0,25% bas (Pro-kunder 1,94%, private banking-kunder 1%)

SEB 0,3

Skandiabanken 0

Swedbank 0

Dela med dig