Aktiespararna

Lista: Mest populära aktierna i USA just nu

Av Jessika Bouveng
4 april 20232 min lästid
Amerikanska tech-bolag är fortsatt attraktiva hos Swedbanks kunder. Det visar en sammanställning som banken har gjort över vilka aktier i USA som var mest populära under januari månad.

Swedbank har gått igenom vilka amerikanska aktier som var mest populära och vilka aktier som fått störst andel nya aktieägare under den gångna månaden.

Tesla, Apple och Microsoft fortsätter att agera topptrio bland kunderna. Elbilstillverkaren tog hem förstaplatsen både vad gäller den mest ägda aktien samt det bolag som fick mest nya ägare.

Som Aktiespararna tidigare rapporterat om så var 2022 ett tufft år för Tesla (https://old.aktiespararna.se/nyheter/tesla-har-rasat-tvasiffrigt-nu-pa-historiska-nivaer). Bolaget rasade tvåsiffrigt och bara några dagar innan det nya året så var aktien nere på historiskt låga nivåer. I början av 2023 såg investerare därför ett gyllene läge att handla.

Vidare fick köpviljan en knuff av en bra rapport som gjorde att aktien steg med hela 40%. Bolaget sänkte även priserna på bilar, något som marknaden tolkade positivt.

Även techjätten Microsoft är fortsatt populär. Bolaget har uppgett att de vill köpa ena halvan av den populära chattboten ChatGPT. Detta genom en investering på över hundra miljarder kronor i forskningsbolaget Open AI.

Amazon, som hamnar på en åttonde plats av de mest populära amerikanska aktierna, har likt Tesla sett sin beskärda del av smällar det senaste.Bolaget har sagt upp 18 000 anställda, stängt lager i Storbritannien och sålt en stor fastighet i USA. En hel del tråkiga besked med andra ord.

Samtidigt så har e-handelsbolaget gjort flera stora satsningar inom hälsovård. Bland annat lanserar de en läkemedelsprenumeration i USA.

Under januari månad steg aktien med 20%.

I tabellen nedan ser du de bolag i USA som flest antal kunder äger aktier i.


Bolag
Ägandeför. föreg. mån.
TESLA INC9,10%
APPLE INC0,90%
MICROSOFT CORP6,40%
AMC ENTERTAINMENT HOLDINGS INC−0,40%
GAMESTOP CORPORATION−1,10%
NVIDIA CORPORATION2,80%
VIATRIS INC−0,40%
AMAZON.COM INC4,40%
ALPHABET INC2,80%
META PLATFORMS INC−1,20%
ADVANCED MICRO DEVICES0,80%
WALT DISNEY COMPANY1,50%
LUCID GROUP INC−0,90%
PALANTIR TECHNOLOGIES INC0,40%
NETFLIX INC−1,30%
INTEL CORP2,70%
BERKSHIRE HATHAWAY INC1,80%
COCA-COLA CO−1,00%
BEYOND MEAT INC−1,30%
ROBLOX CORP−1,10%
Aktietips

Dela med dig