Aktiespararna

Aktierna som småsparare bottenköpte i oktober

Av Jessika Bouveng
31 oktober 20222 min lästid
Enligt ny statistik från Nordnet så har småsparare under oktober månad passat på att handla upp bolag som pressats på rapportdagen. Flera letar sig även till högutdelande aktier.

Den senaste rapportperioden har gjort intryck på spararnas portföljer i oktober månad, bland annat så har börsens makrofokus tagit en paus. Det visar statistik från Nordnet. Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, visar rapporterna på fortsatt relativt bra drag i industrin:

“Industrin har dessutom fått god hjälp av den svaga kronan, samtidigt som storbankerna är vinnare på ränteläget”, säger Frida Bratt.

Siffror visar även att privatsparare har passat på att plocka upp bolag vars kurs pressades på rapportdagen.

“Tesla kom in med en lägre omsättning än väntat, samtidigt som aktien redan före rapporten straffats för lägre leveranser än väntat. Spararna passade på att köpa i nedgångarna. Tesla är numera den i särklass mest ägda amerikanska aktien bland Nordnets kunder”, säger sparekonomen.

Över listan på mest köpta aktier finner man även flera högutdelande aktier.

“Vi kan se att spararna i högre utsträckning än tidigare letar utdelningar, exempelvis hittar vi Castellum, Tele2 och Telia i köptoppen. Dock har de två telekombolagen knappast bjudit på det defensiva skydd många sparare gärna vill åt. Telia rasade kraftigt på sin rapport, och bolagets köp av Bonniers tv-verksamhet har generellt gjort bolaget mer cykliskt.”

Även Sinch finner vi på samma lista. Bolagets aktieägare har fått stå ut med mycket dåliga nyheter, men däremot så var den omvända vinstvarning i samband med uppgången något mycket ovanligt och aktien fortsattes att nettoköpas.

Den mest sålda aktien är Netflix och många av spararna valde att kamma hem vinsten.

Här är hela listan på mest sålda och köpta aktier:


Dela med dig