Aktiespararna

Lista: Tre aktier för dig som vill ha utdelningar

21 november 20224 min lästid
Lista på utdelningsaktier.
Söker du stabila, pålitliga och stigande utdelningar? Utdelningar som delas ut i såväl vått som torrt, oavsett om det råder hemska krig eller lågkonjunktur? Då kanske de tre bolagen Aktiespararen har luskat fram kan vara av intresse.

Dividend aristocrats, eller på svenska ”utdelningsaristokrater”, är bolag som har delat ut i över 25 år. Inte nog med att de bara har delat ut, de har också årligen höjt dem. I USA finns flera sådana, faktiskt 65 stycken, och de står att hitta inom flera sektorer, med allt från konsumtion via verkstad till industri. Flera av dessa är även ”Dividend Kings”, vilket är bolag som klarat av att årligen höja sina utdelningar hela 50(!) år i rad. Exempel på kungar är VF Corporation och Stanley Black & Decker.

Att ha förmågan att klara dessa bedrifter vittnar om robusta affärsmodeller, men också om duktig ledning och ett fokus på långsiktigt företagsbyggande. Under 50 år hinner mycket att hända och för att klara av alla utmaningar krävs det att bolaget är agilt, dynamiskt och anpassningsbart – kriterier dessa bolag hittills har uppnått.

Sverige sticker ut – på den sämre sidan

Den svenska börsen har många bolag som delar ut delar av vinsten till sina delägare och inte så sällan handlas flera aktier till attraktiva direktavkastningar, inte minst det senaste året. Emellertid saknar den svenska börsen utdelningsaristokrater. Fram till coronavåren 2020 var dels Castellum, dels Hufvudstaden de bolag som låg närmast att nå den ansedda nivån, men för Hufvudstaden fick den tjugoettåriga historiken tyvärr brytas 2021.

För Castellum har den tjugofyraåriga historiken nu brutits, då bolaget tidigare i november kommunicerade att man ämnar pausa utdelningarna 2023. Bolaget föll således på mållinjen och kommer nu få börja om på noll. Den pausade utdelningen har fått många investerare att sälja, då just utdelningen har varit en viktig faktor för deras investering.

Potentiella aristokrater

Även om de svenska bolagen ännu inte kvalar in på den ansedda aristokratlistan finns det flera bolag som år för år närmar sig nämnda mållinje. Aktiespararen har letat upp de tre just nu närmast att nå den magiska gränsen.

Vi har också valt att studera bolagets soliditet samt utdelningsandel relativt vinsten, då förstnämnda vittnar om bolagets finansiella styrka och sistnämnda att man inte tar en för stor del av vinsten för att bekosta utdelningarna. En (för) hög utdelningsandel kan bli förödande om bolaget skulle hamna i en mer akut, finansiell kris. Hellre vill vi se att bolagsvinsten dels går till stärkandet och utvecklandet av verksamheten, dels utdelningar. Inte bara sistnämnda, då det försvårar för bolaget att växa.

Vitec, Wihlborgs och Hexagon

Bolaget som just nu befinner sig närmast 25 år med årligen stigande utdelningar är mjukvaruprogramsbolaget Vitec, som höjt sina utdelningar 20 år i rad. Bedriften är i sig imponerande, men än mer imponerande blir den när det tas i beaktande att snittet på utdelningsandelen de senaste tio åren varit blott 38 %. Beträffande soliditeten är snittet för de senaste tio åren 38 %, vilket för sektorn bedöms bra och stabilt. Följaktligen drar vi slutsatsen att bolagets utdelning inte är hotad.

Näst på tur kommer fastighetsbolaget Wihlborgs, som årligen höjt sina utdelningar de senaste 16 åren. Här är det tioåriga snittet på utdelningsandelen 31 %, vilket såklart är ett styrkebesked. Vad soliditeten anträffar är tioårssnittet 36 %, vilket är en nivå som flera fastighetsbolag håller. I en mer normal ekonomi, med mer stabil inflation och ränta, skulle vi inte se några svårigheter för bolaget att fortsätta höja sina utdelningar, men givet hur makroekonomin just nu ser ut säger vi ”osvuret är bäst”.

På tredje plats och därmed innehavare av bronsmedaljen finner vi mättekniksbolaget Hexagon. Bolaget är nära förknippat med dess vd, Ola Rollén, som varit VD sedan 2001 men som nu kommunicerat att han ämnar avgå vid årsskiftet. Under hans tid som vd har bolaget klarat av att höja utdelningarna de senaste 13 åren och snittet på utdelningsandelen de senaste tio åren har varit 32 %. Soliditeten har under samma tid snittat 56 %, vilket är fem procentenheter under den per tredje kvartalet rapporterade. Ytterligare ett styrkebesked, alltså.

Aktietips

Dela med dig