Aktiespararna

Ljusare signaler från näringslivet

Av Elin Hanspers
30 januari 20244 min lästid
KI:s Barometerindikator steg till 90,5 från 84,7 i januari. Senast indikatorn ökade så mycket var i april 2021.

Samtliga sektorer bidrog till det starkare stämningsläget, enligt KI. Hushållen bidrog mest. Hushållens konfidensindikator ökade kraftigt med 7,5 enheter till 82,3.

”Ökningen är den största som har uppmätts från en månad till en annan sedan indikatorns startpunkt 1996. Konfidensindikatorn för män steg med 8,4 enheter till 80,1 medan indikatorn för kvinnor ökade med 5,0 enheter till 81,3”, skriver KI.

Trots ökningen visar indikatorn på ett svagare stämningsläge än normalt, men för första gången sedan november 2021 är det fler hushåll som tror på en förbättring av den svenska ekonomin på tolv månaders sikt jämfört med de som tror på en försämring.

Starkare stämningsläge inom näringslivet

Konfidensindikatorn för näringslivet steg i januari med 4,6 enheter till 91,7. Även om samtliga sektorer bidrog till uppgången steg dock indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet endast marginellt.

”Synen på efterfrågeläget i näringslivet som helhet är oförändrad jämfört med förra månaden och bedöms fortsatt vara svagare än normalt. Näringslivets syn på lönsamheten har sedan senaste kvartalsundersökningen i oktober sammantaget förbättrats”, skriver KI.

Vidare noteras att företagen i mycket högre utsträckning än normalt rapporterar om prisökningar, undantaget företag inom bygg- och anläggningsverksamhet. Inflationsförväntningarna fortsätter minska och ligger på tolv månaders sikt på 1,7%.

"Sammantaget återhämtade sig sentimentet brett under inledningen av året på grund av förväntningar om lägre räntor. KI-barometern har varit en bra indikator för BNP-tillväxt under de senaste åren och indikerar en uppsidesrisk för vår BNP-prognos för 2024. Prisplanerna fortsätter vara högre än vanligt, men de sjunkande inflationsförväntningarna borde ge en viss tröst till Riksbanken. Det förbättrade sentimentet är troligtvis beroende av att Riksbanken genomför de väntade räntesänkningarna och vi väntar oss inte att dagens siffror kommer att ha en substantiell påverkan på Riksbankens räntebesked på torsdag", skriver Nordea i en kommentar.

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg kommenterar att KI-barometern signalerar att lågkonjunkturen kan vara på väg att bottna ur, enligt Direkt.

"Nog för att 2024 kommer vara ett trögt år för svensk ekonomi, men vi är nere på landningsbanan och det som särskilt sticker ut är hur pessimismen bland hushållen sjunker undan snabbt", enligt Stråberg.

Stark detaljhandel

Vad gäller tillverkningsindustrins steg konfidensindikatorn med 4,2 enheter till 99,3 vilket innebär att stämningsläget inom sektorn kan beskrivas som normalt. Färre företag uppger att lagren är för stora samtidigt som företagens förväntningar på produktionsvolymen de kommande tre månaderna ser ljusare ut.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg marginellt. Här är läget ännu på gränsen till att vara betydligt sämre än normalt. Dock har många av de framåtblickande frågorna har utvecklats positivt sedan undersökningen i december.

Vad gäller detaljhandelns konfidensindikator steg denna med 3,7 enheter i januari till 96,0. Dagligvaruhandeln är den starkaste handelsbranschen där indikatorn på 101,3 visar på ett något starkare stämningsläge än normalt.

Slutligen steg tjänstesektorns konfidensindikator för andra månaden i rad och uppgår till 90,2.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig