Aktiespararna

Ljuset i börsmörkret

Av Christoffer Ahnemark
23 oktober 20186 min lästid

När det regnar på börsen, så öser det ned.

Sannolikt har alla aktieintresserade känt av skyfallet de senaste dagarna.

Ledande börsbolag i Norden har fallit kraftigt, portföljen är mörbultad och stämningen är minst sagt dyster hos aktiefrälsta på sociala medier.

Situationen är högst förståelig.

Att se sina främsta innehav rasa – trots starka rapporter – kan kännas både hopplöst och demoraliserande. Om man redan ligger fullinvesterad är dessutom marknadsrörelserna extra frustrerande, bortsett från eventuella tillskott som det löpande månadssparandet ger.

Du är inte ensam

En klen tröst i sammanhanget är att även stockpicking-proffsen har det svårt i rådande miljö. Flaggskeppet Didner & Gerge Aktiefond Sverige har exempelvis haft riktigt svårt under 2018. Med stora innehav i Nordea, Danske Bank och Volvo (https://old.aktiespararna.se/popin/1146), är fondessens portfölj ned med cirka 10 procent i år.

Om du har haft ett jobbigt börsår är du med andra ord inte ensam. Tvärtom, har du sällskap av bevisat framgångsrika förvaltare som också upplever en kraftfull motvind just nu.

Som medlem i Aktiespararna har du dessutom en lokalavdelning som står redo vid din sida och denna gemenskap ger trygghet när det blåser snålt.

Missa inte denna möjlighet att få stöd och inspiration av likasinnade, gå med i Aktiespararna här (https://old.aktiespararna.se/blimedlem)

Höstbörsen i oktober har varit en riktigt tung historia för många sparare

Hastigheten i nedgången skrämmer

De flesta aktiesparare är naturligtvis medvetna om att aktiemarknaden kan röra sig åt flera håll: upp, ned eller sidledes.

Men det som skrämmer både erfaret och oerfaret kapital, är hastigheten i denna nedgångsfas.

Vad driver utvecklingen? Och varför faller bolagen på till synes bra rapporter?

Det enklaste svaret som vi kan komma fram till är: Framtiden.

Förfluten tid på en framåtblickande marknad

Aktiemarknaden är framåtblickande och delårsrapporter är till sin natur av bakåtblickande karaktär. Rapporterna ger en tydlig fingervisning om vad som har hänt – förvisso relativt nära i tiden – men inte vad som kommer att hända. Det är förklaringen till att bolag kan rasa på till synes bra rapporter.

Utsikter, orderingång, vd-ord och exotiska spekulationer kan självfallet ge vissa indikationer om en annars ovetbar framtid. Men när sentimentet tydligt har skiftat blir den snabba domen att fälla snarare än att fria på rapportdagen.

Hur bra intäkter, kassaflöde och resultat än må vara i niomånadersrapporten, överskuggas nämligen denna faktor av den svårkvantifierbara ”känslan” som infinner sig hos en kritisk börspublik. Resonemanget går något i stil med:

”Jaha, det var en solid (order, intäkts, resultat)siffra, men sen då? Om toppen är nådd i industrikonjunkturen denna gång, spelar det ingen roll att vinsten ökade med X procent, eftersom det enbart kommer bli sämre härifrån och nu”

”Kina bromsar in och det kommer synas nästa år. Bäst att jag säljer nu och plockar hem vinsten… innan algoritmen/marknaden/grannen/valfri person, fattat vinken”

Och så är säljtrycket och nedgången ett faktum.


Den hårda sjögången har varit utmanande, men köplägen finns i alla marknadsklimat

Möjligheter infinner sig

Aktiemarknadens psykologi slutar som bekant aldrig att fascinera, även om beskrivningen ovan naturligtvis är en förenklad bild av verkligheten.

Pris driver dock ofrånkomligen narrativ. Och vice versa driver narrativ, pris.

När nu marknadens aktörer vänt blad till den negativa sidan, finns möjligheten – om din framtidstro skiljer sig från andras tolkning – att ta motsatt position.

Tror du på narrativet att konjunkturen har toppat? Tror du att Kina bromsar in? Eller att budgetkrisen i Italien kommer knäcka Europa?

Då ska du nog vara försiktig och bygga vidare på mer defensiva pjäser.

Men om du tror att oron är överdriven, som den har varit så många gånger tidigare, då är många verkstadsaktier (Volvo, Sandvik, m.fl.) busbilliga just nu.

Du har tiden på din sida, men att vänta på belöning kräver tålamod och disciplin

Slutdiskussion

Börsen är märkbart sur just nu och många investerare kämpar i motvind. Detta gäller både småsparare som professionella investerare.

Låt inte denna svaghet påverka ditt humör eller din övergripande strategi, utan fokusera på det som du kan bäst: hitta prisvärda aktier till rimliga värderingar.

För varje säljare finns en köpare. När många panikar ur sina aktiepositioner blir säljsidan större än köpsidan och aktien faller. På kort sikt bestäms aktiepriset av denna utbuds- och efterfrågedynamik, men på längre sikt avgör vinsterna.

Vinsterna som börsbolagen uppvisar är anmärkningsvärt starka. Just nu, ska tilläggas. Marknaden befarar att vinstcykeln närmar sitt slut och att festen är över.

Om du har en annan framtidssyn är det ett skriande köpläge i många aktier, inte minst de svenska bankerna och i verkstadsbolagen.

Kom dock ihåg att skynda långsamt och ackumulera aktier gradvist. Om svagheten håller i sig - vilket trenden antyder - vill du kunna köpa mer till lägre priser.

Pytsa inte in allt på en och samma gång. Utan håll huvudet kallt i snålblåsten.

Christoffer Ahnemark

Dela med dig