Aktiespararna

Lockande direktavkastning i populära aktien

Av Finwire/Redaktionen
17 juli 20236 min lästid
Nordea Bank redovisar en delårsrapport för det andra kvartalet där både räntenettot och rörelseresultatet kom in bättre än förväntat. De totala intäkterna uppgick till 2 955 miljoner euro (2 428), vilket låg i linje med analytikerkonsensus från Factset. Aktiespararnas analytiker spår en direktavkastning på 9 %.

“Bolånevolymerna var stabila jämfört med samma kvartal i fjol. Företagsutlåningen ökade med 4 procent och står fortsatt för merparten av tillväxten på utlåningssidan 2023”, skriver banken.

Vd Frank Vang-Jensen uppger att banken har en omfattande låneportfölj med en jämn spridning i de nordiska länderna och lika sektorer.

“Det ger oss en strukturell fördel och innebär att vi kan undvika större riskkoncentrationer. I nuläget ser vi inga egentliga tecken på stress i vår portfölj, men vi följer självklart noga upp hur den makroekonomiska utvecklingen påverkar våra kunder”, säger han.

Räntenettot uppgick till 1 831 miljoner euro (1 308), väntat 1 800 miljoner euro.

Avgifts- och provisionsnettot blev 751 miljoner euro (797), väntat var 782 miljoner euro. Minskningen beror främst på en dämpad aktivitet på kapitalmarknaderna och lägre intäkter från sparande.

Rörelsekostnaderna uppgick till 1 205 miljoner euro (1 122), analytikerkonsensus var 1 190 miljoner euro.

Kreditförlusterna uppgick till 32 miljoner euro (56), väntat var 79 miljoner euro.

Rörelseresultatet blev 1 718 miljoner euro (1 362), väntat var 1 624 miljoner euro.

Nettoresultatet blev 1 335 miljoner euro (1 054), väntat var 1 262 miljoner euro.

Avkastningen på eget kapital ökade till 18,4 procent, från 13,6 procent för ett år sedan. Den rejäla förbättringen beror huvudsakligen på kraftigt ökade intäkter, förbättrad effektivitet och låga riskkostnader från en väldiversifierad kreditportfölj.

Nordea justerar sina utsikter för 2023 och förväntar sig nu en avkastning på eget kapital på över 15 procent, jämfört med tidigare över 13 procent.

Aktiespararnas analytiker kommenterar rapporten

Nordea var först ut bland storbankerna med att presentera siffrorna för andra kvartalet. Övriga storbanker rapporterar de närmaste dagarna.

Banken har föga förvånande ett mycket starkt kvartal bakom sig, men det visar sig att siffrorna är ännu starkare än de flesta förväntat sig.

Under kvartalet visar banken återigen på ett kraftigt ökat räntenetto som ligger som grund för det stärkta resultatet. Utlåningsvolymerna till privatpersoner låg stilla medan företagsutlåningen växte en smula. Marginalerna ökade dock kraftigt med en sammanlagd räntenettoökning om 40% som följd. Om marginalen bryts ned så är melodin densamma som tidigare kvartal: utlåningsmarginalerna minskar försiktigt medan inlåningsmarginalerna ökar kraftigt.

Under bolagets telefonkonferens ställdes frågorna: hur hållbara är dessa inlåningsmarginaler och kommer inte konsumenten snart att kräva ränta på sina transaktionskonton?

Svaret blev att ränteerbjudandet anses konkurrenskraftigt på sparkonton men att transaktionskonton innebär stora kostnader för banken, och att det därför anses motiverat med en större räntemarginal där.

Sett till bankens övriga aktiviteter var provisionsnettot ned drygt 7 % vilket får anses väntat och berodde främst på lägre aktivitet inom exempelvis Corporate Finance. Tradingnettot förbättrades något men är en liten del av det totala rörelseresultatet.

Sammantaget förbättrades rörelseresultatet med 26 % vilket får anses vara en mycket stark prestation av banken som länge kämpat med lönsamhetsutmaningar. Resultatet innebar även en avkastning på eget kapital om hela 18,4 %, vilket är högt över bankens målsättning om 13 % varför banken justerade sitt mål till minst 15 % för helåret 2023.

Vi tycker att Nordeas prestation har varit stark i kvartalet, banken har varit framgångsrik vad gäller att hålla i kostnader trots inflation och har blivit belönade med stärkta marginaler. Frågan är hur banken utvecklas framöver.

Vi tror att bankerna just nu upplever den bästa av tider och att kommande kvartal kommer bli mycket positiva. Under nästa år kan dock jämförelsekvartalen bli svåra att leva upp till. Volymtillväxten på bolån ser ut att bli negativ när hushållen amorterar och priserna inte stiger. Dessutom tror vi att inlåningsmarginalerna faller tillbaka något då förväntansbilden är att centralbankerna börjar sänka räntan nästa år. Detta kan samtidigt till viss del motverkas av starkare utlåningsmarginaler och provisionsnetto.

Kreditförlusterna blir avgörande

Vi tror att bankernas löpande intjäning exklusive kreditförluster kommer att stå sig stark även kommande år. Vad marknaden oroar sig för är dock just kreditförluster. Nordea har en relativt väldiversifierad kreditportfölj och anger själva att endast 2 % av utlåningen är till svenska fastighetsbolag, vilka är de som framför allt utgör orosmoment.

Vad gäller bolånen säger banken att det i dagsläget råder ett stort lugn i portföljen samtidigt som mindre företag, särskilt inom byggindustrin, har det mer kämpigt.

Vi förväntar oss att kreditförlusterna ska öka från dagens mycket låga nivåer men inte på något sätt stiga till några höga nivåer. Vi tror därför att banken har goda chanser att dela ut strax över 9 % årligen till aktieägarna baserat på dagens kursnivåer. Det ser attraktivt ut givet bankens breda riskexponering men räcker inte för att kvala in som vår absoluta sektorfavorit. Nordea framstår dock fortfarande som en intressant investering för den som inte tror att kreditförlusterna kommer att skjuta i taket.

Dela med dig