Aktiespararna

Lockande läge i surdegen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
2 november 20175 min lästid

Rapportturbulens under föregående vecka har förbytts mot återhämtning. Eller som vår svenska konung sannolikt hade uttryckt sig: ”marknaden har vänt bland”.

Som vi skrev i förra veckans uppdatering av Korta Portföljen ökade vi på svaghet i norska Tomra och på styrka i industrikoncernen Indutrade samt i Dometic.

Med facit i hand var det ett lyckat drag i portföljen.

Tomra-aktien har återhämtat sig från sub-110 norska kronor till nästan 117 kronor i skrivande stund. Indutrade har fortsatt sin marsch mot högre höjder och har stigit från cirka 220 kronor under föregående vecka till nivåer kring 232 kronor idag. Dometic har också fått nyfunnen optimism efter den starka kvartalsrapporten.

Även byggbolaget Skanska – som överraskade med en ovanligt svag rapport förra fredagen – har gjort en klassisk ”V-formation”. Först ned, sedan tillbaka upp igen. Ett liknande mönster ser vi även i nätmäklaren Avanzas aktiekurs.

Den eviga frågan är alltid huruvida man ska öka i befintliga innehav eller leta nya case att placera pengarna i. Att leta nytt känns ofta spännande och stimulerande, men ibland kan det vara lönt att fokusera på aktierna som man redan äger.

Nu över till portföljen.

Electrolux

Aktien har nått vår utsatta riktkurs och vi väljer att låsa in vinsten. Avkastningen summeras till 34 procent. Värderingsgapet har stängts gentemot närmsta konkurrenten Whirlpool och många analyshus har kommit ner med sina rekommendationer. Elux är ett fint bolag men med växande frågetecken kring försäljningen i USA samt att högre råvarukostnader kan komma att pressa marginalerna framöver, är vi av åsikten att risken kontra avkastning inte känns speciellt attraktiv i nuläget och på nivåer runt 300 kronor tror vi att uppsidan är klart begränsad. Därför avyttrar vi vårt innehav i Elux-aktien.

Opus

Det här är en aktie som vi gillat från tid till annan och där vi historiskt lyckats göra fina affärer. När aktien nu handlas runt 6 kronor lockar aktien och det börjar helt klart klia lite i köpfingret.

Tillväxtmöjligheterna anses fortsatt goda men vi finner det samtidigt väldigt vanskligt att prognosticera framtida vinster givet de stora frågetecken som finns kring kostnadsutvecklingen för tillfället. Därför väljer vi att invänta Q3-siffrorna som presenteras 10 november för att få mer klarhet i hur verksamheten utvecklas innan vi tar ställning till huruvida vi vill äga aktien eller inte framöver. Den tekniska analysen signalerar heller inte om någon vändning, även om 6-kronorsnivån visserligen verkar agera botten just nu. Stay tuned!

Avanza

Efter en svag Q3-rapport föll aktien kraftigt på börsen och den 19 oktober skrev vi följande:

”Vi anser det långsiktiga caset intakt och även om nedgången i aktien såklart svider så är 304 kronor inte en nivå där vi agerar säljare. En kraftigt översåld aktiekurs (RSI nere på historiska bottennivåer), en sista våg i en klassisk femvågssekvens samt ett starkt tekniskt stöd på 300 kronor (en nivå där köpare senaste åren valt att kliva in i aktien) indikerar potentiellt bottenläge. Negativt sentiment råder dock kring aktien och vi sätter en tajt stop loss på 290 kronor."

Med facit på hand visade sig det vara rätt beslut. Aktien vände på 301 kronor och efter flertalet insiderköp runt 300 kronor samt en köprek från SEB har aktien nu studsat tillbaka 10 procent och handlas i skrivande omkring 330 kronor. Argumenten från storbanken löd bland annat att tredje kvartalet tros utgöra vändpunkten och att den rekordlåga kundaktiviteten förbättras, courtagenivåerna bedöms inte behövas sänkas för att stå sig i konkurrens samt att bolåneerbjudandet med Stabelo kommer att hjälpa Avanzas vinst framöver.

Vi delar SEB:s vy och innehavet behålls intakt i portföljen.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig