Aktiespararna

Londonbörsen undervärderad enligt CMC

Av Elin Hanspers
9 april 20243 min lästid
Londonbörsen har haft en tuff tid de senaste åren konstaterar CMC Markets analytiker Henrik Sommerfelt i en ny analys.

Londonbörsen har kämpat med att locka till sig nya bolagsnoteringar samtidigt som aktiefonder med hög exponering mot Storbritannien i flera år har sett kundutströmningar, skriver CMC Markets analytiker Henrik Sommerfelt i en ny analys.

Han menar att Londonbörsen varit ett bra alternativ för de som vill ha stabil utveckling och låg volatilitet, men att den över tid inte gett någon avkastning att tala om. FTSE står nära sitt all time high, men bara ett par procent över noteringen sommaren 2018. Detta samtidigt som S&P 500 avkastat omkring 80%.

P/e-talet för bolagen i FTSE 100-indexet ligger idag på omkring 10. Det kan jämföras med 20 för amerikanska S&P 500.

Mycket av pessimismen inprisad

Henrik Sommerfelt menar att det finns goda argument för att USA har blivit för dyrt, men även att Storbritannien blivit för billigt.

En del av förklaringen till läget på den brittiska aktiemarknaden kan vara sektorsammansättningen, menar Henrik Sommerfelt och pekar på att Londonbörsen enbart har ett fåtal teknikaktier vilka är mer troliga att nå ett högt p/e-tal då de är prissatta för framtida tillväxt. Istället är FTSE högt viktat mot defensiva sektorer.

”Det främsta argumentet för att Londonbörsen faktiskt är billig kan helt enkelt vara att mycket av pessimismen redan är inprisad. Det är också en bra marknad för utdelningsinvesterare, enligt Morgan Stanley, som förväntar sig en direktavkastning på 4,4 procent i genomsnitt för nästa år - vilket är dubbelt så högt som för globala aktier i MSCI All Country World Index”, skriver han.

Vidare menar han att det kan finnas goda möjligheter till förvärv, redan i år har det skett nio stycken. Dessutom ligger andelen köprekommendationer för FTSE 100 enligt AJ Bell på 59%, den högsta nivån som setts under de senaste tio åren.

Han avslutar med att påminna om att nästa val utlyses senare i år, och att FTSE 100-indexet i genomsnitt har haft en tvåsiffrig avkastning under året efter ett premiärministerskifte.

”Kanske kan detta vara den utlösande faktor som behövs för att minska värderingsgapet mot andra större aktiemarknader.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Marknadsnyheter

Dela med dig