Aktiespararna

Lyft till nya höjder

29 april 20215 min lästid
Korta portföljen.
Efter flera fullträffar avancerar Aktiespararnas kortsiktiga portfölj till nya höjder. Starka rapportsiffror ger stöd åt innehaven (vecka 17).

Allmän reflektion

Den goda stämningen fortsätter.

Senaste veckan har börskurvan pekat uppåt igen. Med stöd i starka kvartalsrapporter har marknaden handlat upp flera aktier till nya höjder. Industrikonjunkturen ser ut att ta rejäl fart och det är goda nyheter för flera cykliska bolag på Stockholmsbörsen.

Som investerare och analytiker, har de senaste veckorna varit intensiva. En stor mängd kvartalsrapporter, både från befintliga och potentiella innehav, har analyserats.

Bara under torsdagen har till exempel innehaven Fagerhult och Orkla rapporterat.

Dessutom befinner sig ett nytt nummer av tidningen Aktiespararen i slutfasen av produktionsveckan. Resultatet finner ni i brevlådan om en vecka.

Beijer Alma

Om vi börjar med industrigruppen Beijer Alma, så kom bolaget med en rekordstark rapport den 26 april. I linje med analysen, upplever koncernen ett cykliskt uppsving för tillfället.

I Q1 uppvisade koncernen rekordsiffror i termer av försäljning, orderingång och marginaler. Juvelen Lesjöfors sticker särskilt, positivt, ut.

Volymökning – i kombination med stigande marginaler – resulterade i ett kraftigt vinstlyft. I det historiska kvartalet levererade Beijer Alma den högsta vinsten per aktie någonsin.

Den goda orderingången ger anledning till fortsatt optimism.

Stora förvärvsmöjligheter

En blick in i finanserna bekräftar, därtill, förvärvsmöjligheterna. Koncernen har över en halv miljard kronor i kassan. Lägger vi till outnyttjade kreditfaciliteter är förvärvsutrymmet hela 1,4 miljarder. Det är en rejäl krigskassa…

Sammantaget gillar Korta Portföljen utvecklingen i Beijer Alma. Utsikterna inför det andra kvartalet är ljusa samtidigt som marknaden tycks underskatta potentialen i den välskötta industrigruppen.

Riktkursen på 225 kronor upprepas efter kvartalsrapporten.

Orkla

Den norska dagligvarujätten, Orkla, kom med något av en kioskvältare tidigare under torsdagen. Siffrorna under Q1 överträffade analytikerkårens estimat med råge.

Trots svåra jämförelsetal – Q1 2020 präglades av bunkringshets – så lyckades bolaget väl. Dessutom finns ljusglimtar på restaurangsidan med Kotipizza som presterar väl.

Jotun spelar i en klass för sig med kraftigt tillväxt i intäkter och resultat. Som undertecknad lyft fram tidigare, är värdepotentialen stor i det internationella färgbolaget.

Uppsidan kvarstår och Korta Portföljen behåller aktien. Nyligen delade dessutom Orkla ut 2,75 NOK/aktie. Det är ett trevligt tillskott medan vi väntar på omvärderingen.

Fagerhult

Sakta, men säkert ljusnar det i Fagerhult.

Belysningskoncernen kom med en solid Q1-rapport tidigare under torsdagen.

I det första kvartalet 2021 uppvisar bolaget det vi vill se - nämligen: stabilisering, återhämtning och försiktig optimism. Det finns en rad ljusglimtar i rapporten.

Återhämtningen är tydlig i både försäljning, marginaler och orderingång (sett från årsskiftet).

Undertecknad träffar bolagets vd, Bodil Sonesson, på måndag. Återkommer med feedback från det mötet i nästa veckas uppdatering av portföljen.

Korta Portföljen ser tydlig uppsida i belysningskoncernen. Riktkursen på 59 kronor upprepas.

Övriga händelser i portföljen

Det danska äggkartongsbolaget Brdr. Hartmann har utvecklats väl på börsen i Köpenhamn. Trots uppgången värderas bolaget försiktigt. Riktkursen justeras upp till 675 danska kronor.

Efter den goda utvecklingen bland innehaven sattes en ny avkastningsmässig milstolpe i veckan. Sedan återstarten är portföljen upp över 80 procent.

Trevlig Valborg önskar Korta Portföljen och Aktiespararna!

/Christoffer

Ni finner portföljen nedan


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig