Aktiespararna

Lyfter på köprekommendation: ”Räknar med värdeskapande”

Av Nyhetsbyrån Direkt
2 oktober 20183 min lästid

Nordea väljer att se långsiktigt på förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs framtida möjligheter och når då slutsatsen att marknaden är alltför pessimistisk om utvecklingen under 2019 och 2020.

"Vi tror att marknaden underskattar vinstgenereringen när den nya kartongmaskinen i Gruvön når kommersiella volymer under 2020. Vi menar också att konsensusförväntningarna för 2019 är alltför konservativa och vi räknar med ett väsentligt värdeskapande för aktieägarna i samband med den kommande skogsaffären", skriver Nordea i en ny analys.

Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare höjer Nordea sin rekommendation för Billerud Korsnäs till köp från behåll, med riktkursen 150 kronor.

Vad gäller Gruvöns nya kartongmaskin (KM7), som är under driftsättning efter att investeringskostnaderna har skrivits upp två gånger, anser Nordea att situationen är bättre än många räknar med.

"Vi tror att bolagsledningen har använt konservativa antaganden i sin guidning", skriver analytikern.

I samband med Billeruds kapitalmarknadsdag i mitten av september uppgavs att investeringskostnaden nu väntas landa på 7,6 miljarder kronor, upp från den ursprungliga bedömningen om 5,7 miljarder. Bolaget gav då också detaljer om hur ebitda-resultatet antas komma att påverkas under kommande två år.

Nordea granskar även ingående den kommande omstruktureringen av Bergvik Skog, i vilket Billerud Korsnäs är delägare. I ett första skede väntas Billerud förvärva Bergvik Öst och sälja posten i Bergvik Väst. För Billerud Korsnäs bedöms de priser som används i transaktionen ytterst gynnsamma, och då bolagets vd Petra Einarsson flera gånger har låtit förstå att fokus ligger på att utveckla förpackningsverksamheten snarare än att äga skog, finns möjligheter till betydande vinster för Billeruds del.

"Vi tror att det mest sannolika scenariot är att Billerud väljer att avyttra 40-100 procent (av Bergvik Öst)", skriver Nordea och beräknar värdet efter skatt av en sådan transaktion till 23-57 kronor per aktie.

Mot bakgrund av snabbt fallande investeringskostnader från och med nästa år, samt med hänsyn taget till ökade leveranser från KM7, bör Billerud Korsnäs fria kassaflöde förbättras väsentligt och nå omkring 10 procent under 2019, vilket enligt Nordea skulle göra bolaget till ett av de bästa i sektorn.

Billerud Korsnäs handlades vid 13.15-tiden på tisdagen till 118:10 kronor, en uppgång med 3,4 procent för dagen.

Dela med dig