Aktiespararna

Mäklarchefens fem högutdelare att plocka framöver

Av Redaktionen
6 oktober 20222 min lästid

Mäklarchefen Oskar Ekman ser en längre period av en skakig börs men också det perfekta läget att fylla portföljen med utdelningsaktier med hög direktavkastning.

Efter den sämsta septembermånaden för Stockholmsbörsen sedan finanskrisen 2008 har inledningen av oktober bjudit på en stark uppstuds. På tre börsdagar har det breda indexet OMXSPI ökat med 6% och till DI säger mäklarchefen på Erik Penser Bank, Oskar Ekman, att den som vågat gå emot normen belönats.

Under året har han flera gånger varnat för turbulenta rörelser och uppmanat till försiktighet. Efter stockholmsbörsens starka öppning i oktober ser han dock goda möjligheter till ytterligare ett björnmarknadsrally. Det säger han dock med ett varningens finger för att resten av året kommer att fortsätta volatilt och slagigt.

Enligt Ekman kan det vara betydande för den långsiktige ägaren att ha bolag med en utdelningsfilosofi. Han lyfter fram fem aktier med hög direktavkastning och som ger utdelningar i höst.

”Det är pressade bolag med stor kurspotential och det är en del av karaktären. Jag gillar att köpa bolag som är nedtryckta och jag skulle aldrig köpa ett bolag eller betala för en aktie om jag inte trodde att aktien ska öka i värde. I alla de här bolagen finns det även en kursmässig potential. Att de även delar ut pengar till aktieägarna ger det bästa av två världar”, säger han.

De bolag han lyfter fram är Telia, Tele2, H&M, NCC och Öresund. Telia och Tele2 ser han som givna utdelningsaktier i höst.

”De har varit enormt svaga om man kollar på kursen men båda delar ut och släpper ifrån sig runt 3 procent i direktavkastning i höst. I ett sånt här pressat läge är det en extra bonus att köpa aktier som tappat 10–20 procent på en månad eller två. Då känns det ännu skönare att kunna köpa när man vet att man får utdelning ganska snart”

Av samma anledning lyfter Oskar Ekman H&M och NCC som två utdelningsaktier att köpa inför vintern. NCC har i år rasat mer än 50% i år och H&M har tappat 40%. Öresund har hittills backat 25% och i höst delar bolaget ut upp mot 150 miljoner kronor till sina aktieägare. Något som genererar en direktavkastning på 3% och skapar tillräckligt med intresse för att Ekman ser intresse att köpa.


Dela med dig