Aktiespararna

Malmqvist: ”Ikea planerar inte att ta över H&M”

Av Jakob Palmgren
11 april 20191 min lästid
I mars köpte Ikeas bolag Interogo en halv miljon aktier i H&M. Peter Malmqvist, chef för Analysguiden, tror dock inte att något uppköp är i görningen. – Jag tror att de backar upp familjen Persson i ett tufft läge för att de ser det som en bra affär, säger han till Realtid.

Peter Malmqvist ser ingen anledning till varför aktieköpen i klädjätten skulle betyda att något stort är på gång.

– Jag tror inte det är en förberedelse för ett uppköp av H&M, vilket det har spekulerats om. Hade jag sådana planer skulle jag inte börja med att köpa upp kursen i målbolaget, vilket köpen ganska säkert bidrar till. Då skulle jag ligga lågt och låta kursen falla, för att därefter kliva in på banan, i ett välriktat slag, köpa kontant och med betydande överkurs från en låg kurs, säger Peter Malmqvist, chef för Aktiespararnas uppdragsanalystjänst Analysguiden, till Realtid (https://www.realtid.se/ikeas-intresse-hm-ar-en-renodlad-kapitalplacering).


Peter Malmqvist ser vissa likheter mellan H&M och Ikea i form av långsiktiga ”familjedominerade” imperier, men han ser inga likheter operativt. Bolagen har väldigt olika produktions- och marknadsförutsättningar, anser han. Förutsättningarna kan göra Ikea, som investerat i H&M via sitt bolag Interogo, till en bra aktieägare – men inte som partner.

– Jag tror bara det kan handla om samarbete på ägarsidan, att Ikea-sfären backar upp familjen Persson i ett tufft läge, inte för att vara bussig, utan för att de ser en bra affär.

En lösning där vi i framtiden köper kläder på Ikea och möbler på H&M finns inte på kartan, understryker Peter Malmqvist.


Dela med dig