Aktiespararna

Malmqvist: Ljusare börsutsikter

Av Peter Malmqvist
17 december 20196 min lästid
Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2019.
Börsbolagens vinster under det tredje kvartalet fortsatte ner, trots stigande ­försäljning och positiva valutaeffekter. Däremot ljusnar konjunkturutsikterna.

Förra kvartalet hade jag rubriken ”Bolags­vinsterna har nått ­toppen” och efter ­ytterligare ett kvartal kan vi konstatera att trenden är tydligt ­vikande. Börsbolagen uppvisade ett vinstfall på 12 procent jämfört med samma kvartal för ett år sedan.

Enskilda storbolag påverkar som vanligt utvecklingen väsentligt. Denna gång är det Ericsson och Nordea som redovisar stora engångsposter. Eliminerar vi därför de tre bolagen i toppen och botten redovisade kvarvarande bolag oförändrade vinster, samtidigt som medianvärdet (mittbolaget i gruppen) landade på minus 3 procent.

LÄS MER: Teman inför 2020 (https://old.aktiespararna.se/nyheter/teman-infor-2020)

Vinstutfallet var också något sämre än analytikernas prognoser enligt Infront/SME. Den summerade vinsten låg drygt 4 procent under prognos, men justerat för extremvärden var utfallet exakt på prognos, samtidigt som medianvärdet låg på plus 0,1 procent. Det två senare är små avvikelser.

Försäljningen utvecklades bättre än vinsterna. Tillväxten blev 5 procent, men försäljningstillväxten har varit vikande under flera kvartal. Valutaeffekterna i de utlandsorienterade bolagen är fortfarande positiva. Kvartalsgenomsnittet av dollarn har gått upp med 7 procent, medan euron ligger 2 procent högre mot kronan.

Ungefär hälften av sektorerna visade en fallande vinst, mätt som median. Verkstad, som är 35 ­procent av börsens totala vinst, rapporterade oförändrade vinster medan försäljningen steg 1 procent.­ Bankerna, som är näst störst med 25 procent redovisade en nedgång på hela 13 procent med intäkter som föll 5 procent.

Börsens tredje största sektor är konsumentföretagen med 15 procent av totalvinsten. Sektorn visade fortsatt vinsttillväxt med 9 procent på en försäljnings­ökning på 4 procent. Bara ett kvartal sedan 2013 har gruppen visat ­fallande vinst, vilket gör den till börsens bästa. It/telesektorn svarar för tio procent av totalvinsten. Här går vinsten ner med 10 procent, men försäljningen stiger något. Telekom går dock sämre än vanlig data/it-verksamhet.

Däremot visade byggföretagen en förbättring på 7 procent, men försäljningen var oförändrad. Det var bättre än väntat. Slutligen har vi basindustrin med 5 procent­ av totalvinsten, som föll hela 24 ­procent, medan intäkterna var oförändrade. Dessa företag är nog den bästa indikatorn på vart den internationella konjunkturen är på väg för tillfället, alltså neråt.

MISSA INTE: Plocka rätt aktier inför årsskiftet (https://old.aktiespararna.se/nyheter/plocka-ratt-aktier-infor-arsskiftet)

Handelskriget avgör

Handelskriget mellan USA och Kina byttes denna period till en avtrappning. USA:s president rapporterar om att ha nått ett ”första steg” mot en varaktig fred. Troligen var det därför börskurserna gick starkt under oktober. Något underskrivet avtal finns dock inte. Kineserna skall enligt planern­a börja köpa stora kvantiteter a­merikansk soja, den produkt som drabbats hårdast av handels­kriget. Presidentens popularitet i den röstmässigt viktiga amerikanska Mellanvästern har därför gått ner. Några inköp har emellertid inte gjorts och några överenskommelser i övrigt finns inte heller.

Samtidigt dalar både USA:s export till Kina, liksom Kinas till USA. Det senaste året är nu nedgången drygt 20 procent för USA och 7 procent för Kina. Denna nedgång kommer inte att bromsa upp utan en handelsfred. Kinas BNP-tillväxt är nu nere i 6,0 procent, ­vilket är den sämsta på 20 år.

Brexit på väntelistan

Positivt är dock att osäkerheten kring Brexit minskat något. Det brittiska parlamentet lyckades­ avstyra ett avtalslöst utträde, varför premiärminister Johnson svarade med att tvinga fram ett nyval den 12 december. Johnson räknar med att vinna, men det är han ensam om. De flesta politiska bedömare räknar med en fortsatt oklar ­parlamentarisk situation. Därför verkar en ny omröstning om Brexit inte vara möjlig, där valet står mellan Johnsons alternativ och att vara kvar i EU. Det är mycket positivt.

SE ÄVEN: Malmqvist: Spelbolagen på väg tillbaka (https://old.aktiespararna.se/nyheter/analys-spelbolagen-pa-vag-tillbaka)

Inom Eurozonen är dessutom utvecklingen bättre än tidigare. BNP-tillväxten på 0,9 procent ­ligger visserligen klart under den amerikanska på 2,0 procent, men är ändå 0,1 procent högre än förra kvartalet och två tiondelar bättre än under det första. Samtidigt ­dämpas dock Britterna och ligger nu på samma tillväxt som eurozonen, ­vilket är en halvering på ett år.

Frankrike utvecklas överraskande bra med en tillväxt på 1,4 procent. En ljusning syns också i Tyskland, som gått från 0,3 procent förra kvartalet till 0,5. Det är visserligen lågt, men trenden är viktig. Till och med ­Italien visar en svagt stigande trend på 0,3 procent i årstakt, medan Spanien ångar på i samma goda takt som tidigare, alltså ­nästan på amerikansk nivå.

Positiv slutsats

Slutsatsen om tillväxten blir denna gång mer positiv än tidigare. Lägger vi också till att räntorna i de flesta länder i Europa ligger på minus, samtidigt som räntorna i USA sänkts vid tre tillfällen är det svårt att se denna del av ekvationen som negativ. Räntehjälpen behövs då börsernas värdering börjar bli hög.

Värderingen av vinsterna (p/e-talet) är 17–18 både i Sverige och USA, vilket är klart över det långsiktiga genomsnittet. Det mesta måste därför fortsätta i positiv ­riktning för att börståget skall fortsätta upp. Det kan stjälpas på några få sekunder genom tweet från Donald Trump.

Dela med dig