Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-25

Malmqvist om storbolagens rapporter: ”Överraskande bra”

wysiwyg_image

Efter att ett tiotal storbolag lämnat rapport, ser utvecklingen överraskande bra ut. Visserligen är det svårt att dra några säkra växlar så tidigt i rapportperioden, men 70 procent av bolagen lyfter vinsten, jämfört med samma period för ett år sedan och tongångarna i framförallt verkstadssektorn är väldigt positiva.

Stark verkstad

Sandvik rapporterar att de har svårt att se den lågkonjunktur som alla pratar. Där går framförallt gruvsidan väldigt bra. Volvo drog till med en riktig stänkare och redovisade ett rekordresultat både på kvartals- och årsbasis. Där går lastbilarna och grävmaskinerna mycket bra och Volvo graderar upp marknadsutsikterna något.

Däremot var orderingången markant ner, vilket är ett orosmoln. Visserligen förklarar ledningen detta med att de har svårt att ta fler order i USA, eftersom de redan har fullt i produktionen. Dessvärre brukar det just låta så, i ett vändningsläge – nedgången anses ofta beror på engångsfaktorer.

LÄS OCKSÅ: Malmqvist: Volvo – vilken stänkare!

Bankerna tuffar på

Bra går det också för bankerna. Handelsbanken och Swedbank har lämnat rapport och även om det inte är några stormande vinstuppgångar, så är verksamheten fortfarande stabil och någorlunda uppåtriktad. Några problem med kreditförluster går inte heller att spåra. De är fortsatt superlåga.

Granskar vi utfallet mot analytikernas prognoser, enligt SME Infront, är även det en munter läsning. Två tredjedelar av bolagen har levererat bättre än prognoserna, vilket är ett tydligt styrketecken. De två senaste kvartalen har utfallet varit sämre än prognos, vilket uppenbarligen fått analytikerna att bli försiktigare, för försiktiga som det verkar.

MISSA INTE: Analys: Bra drag i Swedbank

Som sagt, lite väl tidigt att börja jubla, men det går ganska bra att småle. Rapportperioden har öppnat bra.

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.