Aktiespararna

Månadens vinnaraktier: Fastighetstrion i topp

Av Jakob Palmgren
1 juli 20202 min lästid
Halva detta omtumlande året har passerat och börsen har svajat men på senare tid har framförallt fastighetsaktier visat vägen.

Det fanns ett stort intresse för Genova Propertys notering av stamaktier. Stamaktierna blev kraftigt övertecknade igår, kursen stack iväg. Aktien klättrade 26 procent vid premiärhandeln och det är tre fastighetsaktier som toppar vår lista.

Det nalkas rapporter och semester, H&Ms dåliga siffror gav en indikation på vad som kan väntas. Med halva året i backspegeln och stundande sommartider är det en månad som dominerats av fastighetsbranschen.

Samhällsbyggnadsbolaget, SBB som toppar vår lista har inte legat på latsidan. Aktien har störtdykt, återhämtat sig och börjar nu närma sig samma nivåer som de uppnått innan pandemins utbrott. Aktien handlas till omkring 24 kronor och har ökat med nära 26 procent förra månaden. Den 10e juni tecknades ett avtal med Nyfosa om ett köp av en fastighetsportfölj för 4,9 miljarder svenska kronor och imorse säkrade Nyfosa finansieringen för köpet. SBB gick tidigare idag ut med att de kommer att tillsammans med en lokal byggherre i Västerås bygga hyresrätter och äldreboende i staden.

JM hamnar på en andraplats, aktien har stigit med nära 15 procent och handlas till omkring 214 kronor. Flera analyshus menar dock att aktien nått sin topp, DNB Markets satte igår riktkursen till 170 kronor. Fastighetsbolaget som främst bygger nyproduktioner i storstäder och universitetsorter belagda i Norden köpte förra veckan byggrätter i Södertälje för 137 miljoner kronor.

På tredje plats hittar vi bostadsutvecklingsbolaget Bonava. Bolaget med tidigare rötter inom NCC gick från en bra vecka till en bättre månad. Aktien handlas till 59 kronor vilket innebär en ökning med 14,7 procent. De gick tidigare idag ut med att de kommer att påbörja produktionen av 212 hyreslägenheter i Sigtuna.


Andra vinnare under juni:

ABB Ltd (+13,9%)

Bonava B (+13%)

Epiroc A (+11,8%)

Vitrolife (+11,6%)

Kindred Group (+11,5%)

Sandvik (+10,8%)

Lundin Mining Corporation (+10,3%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under den föregående månaden.

Dela med dig