Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-31

Månadens vinnaraktier: Härdad comeback

wysiwyg_image

Kurserna är hämtade klockan 16:10, onsdagen den 31/3.

Trots fortsatt ränteoro i kombination med försenade vaccinleveranser tuggar börsen på.

Styrkan speglas i vinnarnas utveckling under månaden, då det krävdes nästan 20 procent för att kvala in på listan (Intrum 19,6 %). Det diskuteras fortsatt om en sektorrotation mot värdebolag till förmån för tillväxt. Siffror från Nordnet och Avanza visar att allt fler köpte värdebolag och tidigare kursförlorare. 

Det har varit en betydligt lugnare mars-månad än topparna och dalarna förra året vid den här tidpunkten. OMXS30 är upp omkring nio procent, ställer vi det mot mars 2020 som backade över 11 procent är det en mycket bra uppgång.

Vi har ställt om till sommartid vilket ger ljusare kvällar och det börjar sakta men säkert bli varmare i vårt avlånga land. Fler positiva nyheter är att Ever Given som blockade Suez-kanalen har lossnat och trafiken kunde häromdagen fortlöpa i kanalen.

Förhoppningsvis tar vaccinutrullningen fart på riktigt inom kort så att vi kan träffa nära och kära i sommar.

På Large-Cap listan är det en petad aktie som övertygar.

wysiwyg_image

Förstaplatsen stålsätter SSAB som fick se sig utkastade från storbolagslistan OMXS30 av Evolution Gaming Group för några månader sedan. De hade ett tufft 2020 men nu börjar stålet glöda igen. För månaden har B-aktien klättrat med 28,4 procent och handlas till 42,6 kronor.

wysiwyg_image

Andraplatsen kan också kallas för en comeback, det är Ratos som står för den. Investmentbolaget har gått bra på senare tid och fick uppmärksamhet av ett flertal analyshus som såg ljust på aktien, de har tuggat på. Deras affärsidé går ut på att investera och utveckla i främst medelstora – onoterade bolag. De håller sig främst på nordiska marknaden. Några av innehaven är Plantajen, Kvdbil och Aibel. A-aktien klättrade 23 procent och handlas till 52,8 kronor.

wysiwyg_image

Tredjeplatsen hittar vi i Småland, det är den globala tillverkaren Husqvarna som visar hakan. Deras produktsortiment innehåller bland annat robotgräsklippare och motorsågar. B-aktiens stigning med 23 procent räcker till den sista pallplatsen. Aktien kostar 127 kronor.

Bubblare:

EQT (+22,8%)

Evolution Gaming Group (+22%)

Electrolux B (+21,6%)

Loomis (+21,2%)

Electrolux A (+20,8)

Husqvarna A (+20,5%)

Intrum (+19,6%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under mars månad. 

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.