Aktiespararna

Månadens vinnaraktier: Kraftiga ökningar

Av Jakob Palmgren
5 juni 20202 min lästid
Bolagen som levererade bäst på Stockholmsbörsen i maj hittar vi bland tillverkning, hotell och finans.

Hotell och resebranschen har fått ta en rejäl smäll med avrådan från resor och restriktioner för att stoppa coronasmittan. Den 13 juni hävs reseförbudet för symptomfria inom Sverige, en ”svemester” är positiva nyheter för sektorn och aktierna inom densamma har reagerat starkt på börsen.

Flera bolag har gått riktigt bra under den senaste, starka börsmånaden. För att nå topp tio krävdes 33 procents ökning och det var flera bubblare som knackade på dörren.

De tre bästa

Det var Electrolux Professional som nådde högst efter att ha gått från en stark vecka till en stark månad. Den globala leverantören av vitvaror till bland annat just hotell och restauranger har fått se sin aktie lyfta med 78 procent. Flera banker och analyshus har tidigare rekat köp för aktien. Aktien handlas för omkring 37 kronor.

Pandox, hotellfastighetsförvaltaren som främst verkar i norra Europa, har haft en tuff tid. Under finanskrisen 2009 gjorde bolaget flera bra affärer men coronakrisen är en ny typ av utmaning. Bolagets aktie har den senaste månaden lyckats klättra när 50 procent och handlas runt 133 kronor.

Ett nästan uträknat bolag är Intrum som nådde botten i slutet av mars (98 kronor/aktie). Kredithanteringsbolaget har haft en brokig resa uppåt. I mitten av maj hade aktien klättrat till 111 kronor. Sedan har kurvan pekat skarpt uppåt och i skrivande stund handlas aktien för runt 197 kronor. Aktien har ökat med nära 40 procent under den senaste månaden.

Andra vinnare under maj:

Nobia +39,89 procent.

SBB + 39,47 procent

Klövern B +35,61 procent

EQT +34,29 procent

Beijer Ref B +34,2 procent

Nordic Entertainment Groutp B +33,28 procent

Addtech B + 33,03 procent

* Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under senaste månaden.

Dela med dig