Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-03

Mångsidig sektor i god form

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2020

När ägandet i Astra Zeneca och Pharmacia flyttade utomlands öppnade sig en ny spelplan. I dag finns det många spännande små och medelstora svenska företag med fokus på läkemedel och medicinteknik. Det ger nya möjligheter.

Medicinteknikföretaget Getinge är en av de större aktörerna i den svenska hälsovårdssektorn. Huvudägare är Carl Bennet som också har ägarintressen i bolag som Arjo och Cellink.

Andra relativt stora och stabila företag inom hälso­sektorn är Vitrolife (prov­rörsbefruktning), Cellavision (medicinteknik), Sectra (medicinteknik och it-säkerhet) och Arjo, som avknoppats från Getinge. Det finns också high-tech-bolag som Cellink (3D-skrivare för mänsklig vävnad) och lovande utvecklingsbolag som Intervacc (utvecklar djurvaccin mot bland annat sjukdomen hästkvarka) och Genovis (innovativa enzymer), men också anrika bolag som Stille (saxar, bord och skalpeller).

Miljardären Bengt Julander är en av storägarna i Stille genom Linc AB som även äger aktier i Calliditas, Medivir och Sedana Medical. Bure är bland annat storägare i Vitrolife.

Fonden HealthInvest Small & MicroCap Fund, som finns i Aktiespararens fondportföljer, investerar brett inom hälso- och sjukvårdssektorn. Förvaltaren Anders Hallberg ser potential i sektorn.

– Vi tycker att det ser gynnsamt ut för investeringar i hälsosektorn på kort sikt då den handlas med 15 procent rabatt. Det är ovanligt då sektorn oftast handlas med en premium på 10–15 procent, säger han till Aktiespararen.

Den globala hälsosektorn väger omkring 12 procent i världsindex. Det gör att det kan vara en rimlig andel i en normalviktad portfölj anser förvaltaren på Health­Invest.

– Den främsta möjligheten till överavkastning över tid är att hälsosektorns tillväxt är ungefär dubbelt så hög som BNP-tillväxten. Tillväxten drivs av demografiska förändringar och ett ökat välstånd globalt. Inte minst i Asien, säger han.

Aktiespararen har gjort nedslag i hälsosektorn och tagit tempen på tre börsnoterade svenska framtidsbolag som befinner sig i olika stadier av sin utveckling. Trion utgörs av Bonesupport, Sedana Medical och Surgical Science.

Bonesupport

Bonesupport har rötterna i svensk forskning och startade som ett projekt vid Lunds universitet för tjugo år sedan. Med den medicintekniska produkten Cerament går det att läka skelettskador med syntetiskt material och minska patientens läkningstid och smärta.

Produkten består av två mineraler som finns naturligt i människans ben och den kan bland annat användas för att fylla igen skador i skelettet efter cancerkirurgi och i samband med benbrott. Kliniska studier i bland annat Tyskland har visat att det syntetiska materialet läker lika bra som egen benvävnad.

– Bolaget börsnoterades 2017 och är nu inne i en intensiv kommersiell fas. Efter tre kvartal 2019 ökade omsättningen med 50 procent och vi räknar med att växa med 40 procent per år framöver, säger Bone­supports vd Emil Billbäck.

Produkten säljs mest i Skandinavien, Tyskland, USA och England. För den amerikanska marknaden saknas än så länge kliniska studier för Cerament med antibiotika och registrering väntas 2022.

Ortopedi är en traditionsbunden disciplin. Det gör att det finns ett nyhetsvärde för Cerament. Efterfrågan antas öka under det närmaste decenniet, då människor blir allt äldre och personer över 70 år är mer aktiva än förr. Produkten har enligt företagets vd inga egentliga konkurrenter, förutom traditionen.

– Vid operationer använder man ofta benvävnad från patientens eget höftben, men vi tror att Cerament successivt kan bli ett reellt alternativ för ortopeder. Särskilt i en tid när beslutsfattare inom vården ser ännu mer till hälsoekonomi, patientvärde och enkelhet för läkaren, säger Emil Billbäck.

MISSA INTE: Engagerad ägare som vill rädda liv: "Stark drivkraft"

Sedana Medical

Sedana Medical är ett svenskt medicinteknikföretag som är på väg att också bli ett läkemedelsbolag. I spetsen för affären är teknologin AnaConDa som företaget sålt 400 000 enheter av till sjukhus i 15 länder, främst i Tyskland. AnaConDa är inte marknadsgodkänt ännu och försäljningen sker off-label.

Försäljningsframgångarna för Sedana vittnar om både ett starkt koncept och stort intresse för produktlösningen. Det är ett enkelt, säkert och effektivt sätt att sedera (lugna och söva) invasivt ventilerade patienter med behov av andningsassistans.

Inhalationssedering med hjälp av AnaConDa är mindre komplicerad och mer ändamålsenlig än intravenös sedering på intensivvårdsavdelningen. Stockholmsföretaget bedriver också läkemedelsutveckling kopplad till sin egen teknologi.

– Vi har utvecklat det flyktiga anestesimedlet IsoConDa (Isofluran) som kan användas på intensivvårdskliniker tillsammans med AnaConDa. Bara i Tyskland, som är vår testmarknad, använder man produkten på 600 intensivvårdskliniker i dag. Läkemedlet är inte godkänt för sedering än, men i början av 2020 avslutar vi vår registreringsstudie för Europa, säger Christer Ahlberg, vd för Sedana Medical.

Han räknar med att IsoConDa (Isofluran) ska bli godkänt i Europa under andra halvan av 2021. Registreringsarbetet för den viktiga amerikanska marknaden är påbörjat, men för att få ett godkännande krävs kliniska studier för AnaConDa och IsoConDa. Det kan ge ett tillstånd först 2024. Även aktörer i Japan och Kina har visat intresse för terapin.

Christer Ahlberg ser en potential i företagets nya position inom hälsosektorn. Han menar att terapin har potential att bli en ny global standardterapi för sedering av intensivvårdspatienter och den årliga finansiella potentialen uppskattar han till 20–30 miljarder kronor med ungefär lika stor fördelning i USA, Europa och övriga världen.

Surgical Science

Surgical Science har funnits i tjugo år och är ett spetsföretag inom simulering. Det globala företaget från Göteborg har fått en nytändning på senare år tack vare digitaliseringen inom vården som driver på innovation.

Affärsidén är att tillhandahålla mjukvara som ger läkare och medicinstuderande möjlighet att träna och simulera titthålskirurgi och endoskopi. Surgical Science samarbetar med flera av världens stora medicinteknikbolag som levererar sin hårdvara med simuleringsprodukten inkluderad.

En av företagets produkter ger ST-läkare på Karolinska i Huddinge och Solna möjlighet att öva sig i titthålskirurgi och göra realistiska simuleringar i realtid.

– Det är en stark rörelse från öppen kirurgi till titthålskirurgi inom sjukvården i västvärlden. Även i Kina går utvecklingen åt det hållet. Ett ökat fokus på patienten inom vården medför att man vill säkerställa att alla som deltar vid en operation har övat med simulator först, säger bolagets vd Gisli Hennermark.

En växande nisch för Surgical Science är simulering med fokus på robotassisterad kirurgi efter det transformativa förvärvet av Sense Graphics 2019.

– Robotkirurgi innebär inte som en del tror att operationerna utförs av robotar. Det är erfarna kirurger som arbetar med titthålskirurgi i en konsol med inbyggd dator som kan visa operationsområdet i 3D. För att bemästra tekniken krävs träning med simulering som ingår i utrustningen, säger han.

Gisli Hennermark ser potential i robotassisterad kirurgi då tekniken ger ökad precision och säkerhet. Inte minst när det krävs avancerade operationer, som till exempel vid prostatacancer då det är avgörande med ett exceptionellt kirurgiskt arbete. Rätt utfört ger det högre livskvalitet för patienten efter operationen. En win-win. 

Författare Anders Ström

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.