Aktiespararna

Mardrömssiffra för Nibe - försäljningen av värmepumpar rasar

Av Finwire/Redaktionen
18 april 20241 min lästid
Försäljningen av värmepumpar bromsade in kraftigt i Sverige under Q1.
Under första kvartalet minskade försäljningen av värmepumpar i Sverige med totalt 43 procent. Luft/vattenvärmepumpar minskade med 36 procent, jämfört med samma period i fjol.

Vidare visade bergvärmepumpar den största minskningen och backade med 46 procent och frånluftsvärmepumpar minskade med 44 procent, skriver Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i ett pressmeddelande.

Utfallet visar på en kraftig inbromsning givet att försäljningen steg totalt 7 procent i det fjärde kvartalet 2023.

“Om de långsiktiga politiska spelreglerna är stabila och konkurrensneutrala så skapas förutsättningar att värmepumpsförsäljningen åter kan komma i tillväxt. EU:s fördröjning av Heat Pump Action Plan har bromsat in hela Europas omställning på ett olyckligt sätt”, skriver föreningen.

Bolaget Nibe är en av aktörerna på marknaden som påverkas av utvecklingen. Aktien handlas sidledes efter siffrorna presenterades.

Ändrat ränteläge räddaren

Man framhåller också att ifall ränteläget stabiliseras och förbättras så kommer inte bara husbyggandet ta fart, utan också flera av de projekt som skjutits på framtiden kan realiseras. Man tror att det kommer att kunna ge positiva utslag i försäljningen av värmepumpar.

Det noteras också att jämförelserna görs med toppåret 2023, varför tappet blir extra stort.

LÄS MER: Ny säljstämpel för krisande värmeteknikbolaget

LÄS MER: Analytiker om Nibe: Vi vet att det kommer vända uppåt

Dela med dig