Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-24

Marknaden suktar efter rapportbränsle

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Uppsida i billig nischspelare"? Läs det här

Allmän reflektion

Januari lider mot sitt slut, samtidigt som en ny rapportsäsong inleds på allvar.

Sandvik, Castellum och Investor har redan rapporterat sina bokslut och Ericsson kommer under morgondagen, men det är först nästa vecka som rapportfloden drar igång på allvar med rapporter från en rad tungviktare inom såväl verkstadsindustrin som bankvärlden.

På måndag (28 januari) kommer Atlas Copco. På tisdag (29 januari) släpper Swedbank sitt bokslut och dagen därpå, på onsdag (30 januari), bekänner flera portföljbolag färg samtidigt.

Onsdagen blir onekligen en händelserik dag för Korta Portföljen med rapporter från välkända pjäser som Loomis, Lundin Petroleum, SCA och självklart Volvo.

Rapporterna visar vägen

Boksluten är alltid speciella och särskilt roliga att läsa. Året sammanfattas i sin helhet och utsikterna inför det nya året ges. Många kupongklippare vaknar dessutom till liv igen.

Utifrån ett större marknadsperspektiv märks det att börsen är i behov av rapportbränsle. Uppgången sedan årsskiftet har varit trevlig, men studsen har nu kommit in i en lugnare fas. För att mildra den konjunkturoro som fortfarande ligger kvar och skaver, behövs vinsttillväxt.  

Även om rapporterade tillväxt- och vinstsiffror i Q4 är bakåtblickande till sin natur, ger övertygande siffror psykologiskt stöd som behövs för att hålla igång den positiva atmosfären på kort sikt.

Veckans bild…

wysiwyg_image

För er som missat – ett nytt nummer av Aktiespararen är ute. Vi är mycket stolta över årets första nummer och hoppas att ni kommer uppskatta läsningen och analyserna i numret.

Missa heller inte att ni med lätthet kan läsa tidningen digitalt via appen ”Aktiespararen”.

Om ni inte är medlemmar i Aktiespararna ännu, kan ni bli medlemmar här

Med det sagt, över till förändringarna i portföljen  

wysiwyg_image

Semafo

 • Vi väljer att avyttra hela positionen i guldbolaget Semafo till kurs 18,8 kronor
 • Även om en stark rapport närmar sig (produktionen under Q4 är redan känd), har säkerhetsläget i Burkina Faso försämrats så drastiskt på så kort tid att riskerna är svåra att överskåda i nuläget
 • Västafrika i allmänhet och Burkina Faso i synnerhet har historiskt varit en bra jurisdiktion att vara verksam i, men med ett ökat antal incidenter och jihadistattacker de senaste veckorna går det inte att utesluta att spelplan snabbt kan förändras, särskilt i de sydöstra delarna av Burkina Faso (där Semafos nya Boungou-gruva är lokaliserad)
 • Oroligheterna har bland annat medfört en regeringskris i landet och nyligen kidnappades och mördades en kanadensisk vice-vd vid namn Kirk Woodman vid gränsen till Niger
 • Situationen är onekligen tragisk, särskilt när skördetiden närmar sig för Semafo samtidigt som guldpriset är inne i en säsongsmässigt stark period och på väg över 1300 dollar
 • Men det är bara att acceptera läget, avyttra positionen och gå vidare
 • Totalavkastningen på placeringen blev -21 procent, motsvarande 9700 kronor
wysiwyg_image

Sportamore

 • Vi väljer att ta en position i snabbväxande e-handlaren Sportamore till kurs 83,8 kronor
 • Aktien analyserades i Aktiespararen nummer 1, 2019
 • Läs mer om caset i analysen ”Uppsida i hurtig e-handlare” i tidningen
 • Positionen motsvarar 4 procent av portföljvärdet med en horisont på 1–2 månader
 • Riktkursen sätts till 99 kronor, stop loss 78 kronor
 • Bolaget presenterar sitt bokslut den 22 februari   

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

För större bild klicka här

wysiwyg_image

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.