Aktiespararna

Marknaden ute på tunn is

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
1 mars 20185 min lästid

Allmän reflektion

Kylan har nu tagit ett fast grepp om Stockholm och övriga delar av Sverige.

Under flera dagar har vi noterat temperaturer på mellan -10 och -15 grader här i huvudstaden och ute i landet har det varit ännu kallare. På sina håll har det även snöat rejält.

I vanlig vinterordning har Stockholm blivit lamslaget – ”ingen” kunde ju förutse att det kan bli kallt under den här årstiden. Och snö? Vad är det för märkligt påhitt?

Skämt åsido, slutar vi aldrig att fascineras av bristen på förberedelser och hur en kort period av besvärligt väder kan skapa ett efterföljande ”kaos” i trafiken.

Även kyligt på Stureplan

De kyliga vindarna har också noterats runt Stockholms finanscenter, Stureplan, under den gångna veckan. Efter breda nedgångar i både USA och Asien står aktiemarknaden och väger.

Står vi inför en ny fas av (större) nedgångar? Eller är det enbart ett hack i kurvan?

Svaret är inte helt entydigt ännu. Vi är heller inte helt säkra på den punkten.

Däremot kan vi konstatera att uppstudsen efter nedstället har börjat ifrågasättas av allt fler och att handelsvolymerna under uppgångsfasen har varit tämligen låga.

Tankegångarna bland marknadens aktörer har också gradvist övergått från resonemanget om en ”hälsosam korrektion” till att vi nu ”befinner oss i ett helt annat börsläge”.

Få förberedda

Likt Stockholms Stad har många portföljförvaltare länge hoppats på att vintern aldrig skulle komma. Att sommarens sköna solsken skulle vara hela året runt.

Riktigt så fungerar det inte i verkligheten – även om vi gärna hade önskat det.

Med positiva tillväxtutsikter i ryggen har också många förvaltare (i Sverige och utomlands) överviktat aktieandelen medan kassaandelen blivit försvinnande liten i portföljerna.

Än så länge har vi naturligtvis inte sett något större trendskifte på de globala marknaderna, men vi kan notera att få är förberedda på ytterligare börsnedgångar.

Med det sagt går vi över till portföljen

Alimak

  • Vi behåller innehavet i Alimak intakt, trots rapportbesvikelsen förra fredagen
  • Bolagets Q4 var en besvikelse och vi kan bara konstatera att det är fortsatt volatilt mellan kvartalen
  • Både omsättning och resultat var omkring 10 procent sämre än väntat och kursnedgången på 7 procent får anses vara befogad
  • De nyligen gjorda förvärven (två förvärv som dubblade bolagets omsättning) bidrog mindre än väntat, men här ser vi potential på lite sikt
  • Återhämtningen i olje- och gassektorn fortsätter även om den sker i en långsammare takt än vad ledningen trodde för ett år sedan men aktiviteten på byggmarknaden är generellt fortsatt hög
  • Bolaget kommer möta tuffa jämförelsetal under första halvåret men för helåret kommer vi se tillväxt
  • Den växande eftermarknaden, som vi hade som ett av huvudargumenten till att äga aktien, uppvisade god orderingång
  • Vi anser caset vara intakt och att största ägaren, Latour, går in på dessa nivåer och ökar sitt innehav ser vi som en positiv signal

Tillväxt- och marginalpotentialen finns där, något analytikerkåren verkar hålla med sett till konsenusestimaten i Alimak.

Prognoserna har justerats ned något efter rapporten men har inte föranlett några större riktkursförändringar eller nya rekommendationer. Aktien har en bit kvar till riktkursnittet...

SEB Korträntefond USD

  • Vi väljer att sälja av hela positionen i SEB:s Korträntefond USD (kurs 19,98 kr)
  • Investeringstesen har infriats och USD/SEK har stigit till cirka 8,3 från 7,9-nivån
  • Inflationsutfallet i Sverige var lägre än marknaden hade räknat med och kronan har fallit
  • Kortsiktigt är den svenska kronan extremt översåld mot både euron och dollarn
  • Utifrån ett värdeperspektiv är också kronan kraftigt undervärderad (främst mot euron)
  • Vi väntar oss således att både EUR/SEK & USD/SEK ska falla härifrån
  • Det italienska valet på söndag (4 mars) är också en joker som kan gynna kronan mot euron
  • Avkastningen på placeringen kan summeras till 3,1 procent
  • Pengarna från försäljningen läggs i kassan, som nu uppgår till 36 procent av portföljvärdet

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.




Dela med dig