Aktiespararna

”Måste få ta egna beslut om utdelningarna”

Av David Flatbacke-Karlsson
27 mars 20204 min lästid
Aktiespararnas vd Joacim Olsson om: Coronavirusets påverkan, hur organisationen agerar och vilka frågor som prioriteras.

Coronaviruset har ökat i slagkraft i Sverige med fler smittade, svårt sjuka och stigande dödsfall som följd i landet.

För Aktiespararna innebär det att ett antal saker blivit extra aktuella i närtid.

Framgångar på stämmofronten

Aktiespararna fortsätter att vara aktiva och att göra sin röst hörd i olika frågor som rör småsparare. En sådan där organisationen fått positiv respons, med stöd på Dagens Industris ledarsida och av SME Sweden som företräder de mindre och medelstora bolagen, är just den om hybridstämmor bland bolagen på alla marknadsplatser i noterad miljö.

Flera stora bolag har även valt att skjuta upp sina stämmor på grund av viruset.

– Vi har i dialog med flera av de allra största bolagen uppmanat dem att också öka tillgängligheten – genom digitala lösningar. Detta har bland annat bidragit till att Ericsson väljer att direktsända stämman digitalt, säger Joacim Olsson, och fortsätter:

– Vi märker också ett ökat intresse från flera större bolag och mitt intryck är att många styrelser som ännu inte har kallat till bolagsstämma överväger förslaget.

Joacim Olsson är noga att betona att en hybridstämma naturligtvis innebär att aktieägaren som följer evenemanget digitalt har samma rättigheter som den fysiske aktieägaren i möteslokalen.

”Ska klara av konsekvenserna”

En annan het potatis i näringslivsvärlden för stunden är huruvida bolagen på Stockholmsbörsen ska bjuda på utdelning eller inte. i en sådan här oviss ekonomisk tid. Aktiespararna har medverkat i flera medier och gett sin syn på frågan.

– Min huvudpoäng, som jag har uttryckt i många medier, är att det måste vara bolagens styrelse och ägare som beslutar om utdelningar och att utgångspunkten måste vara att även styrelse och ägare har ett intresse av att bolaget över tid kan leverera värde till sina aktieägare. myndigheter ska inte reglera eller förbjuda dessa.

Han är samtidigt tydlig med att det gäller för aktieägare att ha en förståelse för att utdelningarna kan ställas in eller skjutas upp.

– Skulle det visa sig att krisen blir kortvarig eller lindrigare än vad många befarar så kan extra bolagsstämmor alltid besluta om utdelningar till hösten, alternativt kan ordinarie stämma nästa år besluta om extrautdelningar, säger Joacim Olsson.

Är ett bolag slarvigt med utdelningsandelen gäller det dock att vara beredd på att kunna hantera konsekvenserna.

– Bolag och banker som agerar oansvarigt och delar ut mer pengar än vad verksamheten klarar av måste vara beredda att ta konsekvenserna. Det kan exempelvis handla om att kommande statliga räddningspaket villkoras på olika sätt och ytterst att staten faktiskt ställer krav på ägarandelar mot att den ger kapitaltillskott.

Joacim Olsson tycker också att det är befogat att ifrågasätta höjda styrelsearvoden.

– I en tid där ägarna avstår utdelningar, medarbetare varslas och skattebetalarna stimulerar ekonomin är det rimligt.

Interna åtgärder

Aktiespararna har även tvingats sätta ett antal förändringar i bruk inom organisationen. En sådan är att styrelsen nu rekommenderar sina lokalavdelningar att ställa in alla fysiska utbildningar och möten tills vidare.

– Det är kanske till och med viktigare i vår organisation eftersom vi har många äldre som besöker våra events, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson, och hänvisar till Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att folksamlingar inte får vara större än 50 personer till antalet i samband med event för att minska risken för smittspridning.

Aktiespararnas årskongress, som kommer att arrangeras lördagen den 9 maj på Scandic Star i Sollentuna, kommer medlemmarna att kunna ta del av både fysiskt och via nätet.

– Det blir en form av hybrid. Den digitala lösningen gör att våra ombud kan att undvika de publika fysiska möten samt resor till Stockholm som Folkhälsomyndigheten avråder från.

Mer detaljerad information kommer att nå berörda parter inom kort.

– Givetvis ska man via sin dator eller Ipad kunna begära ordet, rösta och allt annat som följer av att vara ombud, understryker Joacim Olsson.

IntervjuerMarknadsnyheter

Dela med dig