Medicinteknikbolaget stärker kassan inför USA-satsning
Medicinteknikbolaget grundades 2007 som en spinoff från forskare vid Karolinska Institutet. Efter att ha screenat flera hundra prediktiva stamceller identifierade forskargruppen tre gener som hade relevans för såväl övergripande- som prostataspecifik överlevnad, och knappt tio år senare erhöll gentestet Prostatype® CE-godkännande i Europa.
Adresserar stort kliniskt behov
Generellt sett är överlevnaden för prostatacancer hög jämfört med många andra cancerformer och enligt Socialstyrelsen uppgår fem- och tioårsöverlevnaden till 94 % respektive 87 % för prostatacancerpatienter i Sverige. Vården står emellertid inför två huvudsakliga svårigheter när det kommer till prostatacancervård. Det första är avsaknaden av objektiva beslutsunderlag vid riskbedömning av prostatacancer och det andra är överbehandling av patienter.
För patienter 60–64 år kategoriseras cirka 20 procent i låg risk, 50 procent i medelhög risk och 30 procent i hög risk. En svensk studie gjord på 6 000 patienter visade dock att hela 66 procent av lågriskpatienterna ändå genomgick radikalbehandling. Radikalbehandling är förknippad med hög risk för biverkningar som impotens och urininkontinens, vilket påverkar livskvaliteten negativt. Orsakerna till denna överbehandling är många, inklusive bristen på objektiva beslutsunderlag för urologer och att patienter vill ”bli kvitt problemet”.
Genom att använda sig av Prostatype® för att med hög säkerhet prognosticera risken för dödlighet inom tio år finns möjlighet att minimera överbehandlingen. Utöver att testet förbättrar vården och livskvaliteten för patienter har det potential att minska vårdköer och spara betydande belopp för sjukvården.
Kliniskt bevisat test – nära avgörande kommersiell milstolpe i USA
Prostatype® har uppnått positiva resultat i flertalet större studier och funnits tillgängligt på utvalda marknader i EU i ett par år som ett främst patientfinansierat test. Det är dock först senare i år och under 2025 som försäljningen väntas kunna ta fart på allvar, dels i Spanien men framför allt i USA.
I Spanien har positivt resultat från en nyligen genomförd multicenterstudie koordinerad av den nationella urologiföreningen lett till avtal med ett tiotal privata vårdgivare, och förhandlingar pågår med över tio universitetssjukhus som nu arbetar för att säkerställa finansiering av användningen i sina budgetar.
I USA pågår en studie med hela 1 200 patienter, och det stora målet för 2024 är att få godkännande från hälsovårdssystemet Medicare under det fjärde kvartalet. Tumme upp från Medicare innebär att patienter ersätts för användning av testet, en ersättning som ligger på cirka 3 700 dollar per test för liknande tester. Det skulle ge kraftigt förbättrade möjligheter att få igång storskalig användning i USA.
För att driva den fortsatta kommersialiseringen genomför Prostatype Genomics nu en företrädesemission om 49,5 miljoner kronor före kostnader. Cirka 72 procent av kapitalanskaffningen omfattas av teckningsförbindelser och garantiåtaganden.
Läs mer och ta del av emissionen här!
Prostatype Genomics vd Fredrik Rickman gästade senaste av snittet av Aktiespararnas podcast Aktiepodden. Intervjun börjar 25:10 in i avsnittet, som kan lyssnas på här.