Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-25

Medlemsförmån: Nu lanserar vi Smartbox

wysiwyg_image

MEDLEMSFÖRMÅN. Nu lanserar Aktiespararna Smartbox – Sveriges första avgiftsfria sparande i en sparbox.

Aktiespararna jobbar hela tiden stenhårt för att göra villkoren för dig som sparar i aktier och fonder så bra som möjligt. Genom åren har vi bland annat legat bakom den stora sänkningen av courtage vid aktiehandel, Investeringssparkontot och att avgifterna för fondsparande har gått ned rejält de senaste åren.

Nu kommer nästa grej, när vi lanserar Smartbox, som är Sveriges första avgiftsfria sparande i en sparbox. Endast Aktiespararnas medlemmar kan ta del av denna nyhet, som endast finns hos Aktieinvest.

Det finns många sätt att spara i aktier, men alla är förknippade med någon form av avgift. Framför allt om du vill ta rygg på något förslag på aktieportfölj, vilket normalt innebär att du måste spara i en aktivt förvaltad fond och betala en relativt hög fondavgift varje år.

Med Smartbox hos Aktieinvest kan du ta rygg på ett portföljförslag utan att det kostar dig något.

Smartbox är en sparbox som investerar enligt Aktiespararnas Gyllene regler, och den passar alla typer av sparare, oavsett om du är nybörjare eller rutinerad på aktiemarknaden. Smartbox innehåller aktier i tio olika bolag, som är utvalda av Aktiespararnas Finanskommitté, som förvaltar Aktiespararnas aktietillgångar.

I Finanskommittén sitter Johan Roslund (ordförande i kommittén), Ola Lauritzson (entreprenör och styrelseledamot i Aktiespararna), Dag Rolander (analytiker i tidningen Aktiespararen), Joacim Olsson (Aktiespararnas vd) och Ola Jansson (Aktiespararnas utbildningschef). Till sin hjälp vid urvalen har Finanskommittén Aktiespararnas analysverktyg Hitta kursvinnare.

Det minsta beloppet att köpa Smartbox för är 500 kr och det går alldeles utmärkt att lägga upp ett månadssparande i boxen. Varje gång du köper enligt Smartbox får du aktier på ditt Investeringssparkonto enligt aktuellt Smartbox-innehåll.

Om innehållet i boxen ändras vid en revidering har du kvar dina köpta aktier, medan nya pengar investeras i de nya bolagen. Om du vill sälja dina aktier i Smartbox gör du det via spartjänsten Andelsorder hos Aktieinvest, och betalar courtage enligt prislista Liten (se aktieinvest.se).

Vilka innehaven i Smartbox är ser du till i faktarutan nedan. Där kan du också läsa om hur du kommer igång med ett sparande i Smartbox.

Vad är en sparbox?

I Sverige finns det en bra bit över 800 noterade bolag att investera i, och det kan vara svårt för många att komma fram till vilka aktier man ska satsa på. Därför har Aktieinvest tagit fram 9 färdigsammansatta sparboxar med olika inriktningar som det är enkelt att månadsspara i. Man behöver bara välja en sparbox, ett sparbelopp och vilket datum som pengarna ska dras från kontot så sköter aktiesparandet sig självt därefter.

Det kostar 20 kronor att månadsspara i sparboxarna eller 10 kronor om du är medlem i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna. Nu lanseras alltså Smartbox som är ett avgiftsfritt sparande i aktier, det kostar alltså inget att månadsspara eller engångsspara i Smartbox. Jämför det med en aktivt förvaltad fond, som du betalar en årlig fondavgift för. 

Äntligen ett smart sparande – utan dyra fondavgifter

Tänk dig ett sparande som ger samma trygghet och riskspridning som en riktig aktiefond – utan dyra årliga fondavgifter.

– Smartbox är en unik medlemsförmån som passar utmärkt som bas i de flesta portföljer, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Nu kan du som är medlem i Aktiespararna få tillgång till en unik sparprodukt. Smartbox har tagits fram i samarbete med Aktieinvest.

Aktiespararnas medlemmar har sedan tidigare haft möjlighet att spara i Aktieinvests olika sparboxar till förmånspris. 10 kronor per köptillfälle i stället för 20 kronor, oavsett hur mycket du sparar.

– Nu kan vi även erbjuda våra medlemmar ett helt avgiftsfritt sparalternativ, som bygger på en mix av olika beprövade och kloka investeringsstrategier, säger Joacim Olsson.

Förutom att investeringarna sker i enlighet med Aktiespararnas Gyllene regler väljs aktierna ut av Aktiespararnas erfarna Finanskommitté och med hjälp av Aktiespararnas analysverktyg Hitta kursvinnare.

– Det handlar om en bra balans mellan aktier med god riskspridning och direktavkastning och lågt värderade bolag med möjlighet till tillväxt.

Tanken med Smartbox är att den ska kunna fungera som en bred bas i de flesta sparares portföljer, oavsett sparmål.

– Den som vill ha högre risk och avkastningsmöjligheter kanske väljer att komplettera med småbolagsaktier, medan den som är försiktig kanske köper en globalfond eller en räntefond.

En fördel med att spara i Smartbox på månadsbasis är riskspridningen över tid.

– Det är få som lyckas köpa till bottenkurser och sälja till toppnoteringar. Men genom att spara regelbundet fördelar du riskerna över hela börscykeln och får ett bra snitt, som förstärker ränta-på-ränta-effekten i ditt sparande

FAKTA

Det här är Smartbox

Placeringsstrategi: Aktier med god riskspridning och direktavkastning, samt möjlighet till tillväxt genom att investera i lågt värderade bolag.

Kriterier: Smartbox revideras en gång per år av Aktiespararnas Finanskommitté och innehåller bolag som går med vinst och som är noterade på Nasdaq Stockholm Large cap. Vid varje revidering av boxen väljs till densamma de tre investmentbolag som har högst substansrabatt, de tre bolag med högst förväntad direktavkastning de närmaste åren och de fyra bolag med lägst värdering baserat på analysprogrammet Hitta kursvinnare, jämfört med historisk värdering.

Sparboxens nuvarande innehav: Boliden, Electrolux B, Industrivärden C, Investor B, JM, Kinnevik B, SEB A, SKF, Telia och Volvo B.

Info: Smartbox är tillgänglig hos Aktieinvest för myndiga medlemmar i Aktiespararna och Unga Aktiesparare. Det kostar inget att spara i Smartbox och aktierna placeras på ett Investeringssparkonto. Om du vill sälja en eller flera aktier i Smartbox gör du det enligt villkoren för spartjänsten Andelsorder hos Aktieinvest och betalar courtage enligt prislista Liten.

Om man vill spara i Smartbox måste man öppna ett specifikt ISK för ändamålet hos Aktieinvest. Att öppna ett ISK kostar inte heller någonting. Du blir kund och/eller öppnar ett Smartbox-ISK här.

Minsta köp i Smartbox: 500 kronor.

Investera i Smartbox här.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.