Aktiespararna

Mekonomen gör nytt storförvärv

Av Nyhetsbyrån Direkt
6 juli 20183 min lästid

Mekonomen förvärvar bildelsdistributörerna FTZ i Danmark och Inter-Team i Polen av Hella för en köpeskilling om 395 miljoner euro, motsvarande cirka 4 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

FTZ och Inter-Team hade en sammanlagd försäljning om cirka 5.203 miljoner kronor och ett ebitda-resultat om cirka 417 miljoner kronor under perioden juni 2017 - maj 2018. Förvärvet beräknas bidra positivt till Mekonomens resultat per aktie under nästa år och generera betydande synergier framöver.

En del av köpeskillingen avses finansieras genom en företrädesemission om cirka 1.650 miljoner kronor som planeras genomföras under andra halvåret 2018.

Den största aktieägaren i Mekonomen, LKQ som äger 26,51 procent av det totala antalet aktier och röster i Mekonomen, har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel av företrädesemissionen och Nordea och SEB har ingått ett garantiåtagande (för den återstående delen av företrädesemissionen.

FTZ är den ledande bildelsdistributören i Danmark med en kundbas på mer än 11.000 bilverkstäder. FTZ driver sina egna franchisekoncept och har cirka 920 franchise-verkstäder under varumärkena Automester, Hella Service Partner, Din Bilpartner och Carpeople. FTZ har cirka 50 distributionscenter med cirka 1.100 anställda och försäljningen uppgick till cirka 3,3 miljarder kronor under perioden juni 2017 - maj 2018.

Inter-Team har en kundbas på mer än 28.500 bilverkstäder och driver två egna franchisekoncept, O.K. Serwis och Inter Data Service, med totalt cirka 410 verkstäder. Bolaget har även ett brett utbud av egna märkesvaror (private label) under varumärkena Sakura och Kraft. Inter-Team har cirka 80 distributionscenter med cirka 1.400 anställda och försäljningen uppgick till cirka 1,9 miljarder kronor under perioden juni 2017 - maj 2018.

"Genom förvärvet av FTZ och Inter-Team stärker vi vår position som en ledande bildelsdistributör i Norden och tar ett första steg ut i Kontinentaleuropa. Förvärvet är i linje med vår strategi om att vara en central del av den pågående konsolideringen i Europa. Det här är två välmående bolag som ska fortsätta utvecklas inom ramen för befintliga bolagsstrukturer och varumärken som egna bolag i koncernen", kommenterar Pehr Oscarson, vd för Mekonomen.

Mekonomen har säkerställt 395 miljoner euro i bankfinansiering för köpeskillingen för förvärvet. Bankfinansieringen utgörs av en lånefacilitet om 158 miljoner euro med 5 års löptid, en bryggfacilitet om 79 miljoner euro med 12 månaders löptid som avses återbetalas med kapitalmarknadsskuld och/eller banklån samt en bryggfacilitet om 158 miljoner euro med 12 månaders löptid som avses återbetalas genom en nyemission med företrädesrätt för Mekonomens aktieägare.

Dela med dig